Berry Kievits

Uit TheaterEncyclopedie
(Doorverwezen vanaf Berrie Kievits)
Ga naar: navigatie, zoeken
Berry Kievits 92300.jpg

Berry Kievits. Foto: Godfried de Groot.

Biografie

Op 11 november 2002 overleed in Amsterdam revue-artieste Berry Kievits. Kievits (geboren Huberdina Maria Antonia Hiskemuller) werd op 18 december 1912 in Rotterdam geboren. Zij was de dochter van Bertus Kievits, directeur van een reizend gezelschap. Op vierjarige leeftijd maakte ze haar debuut in een kinderoperette in de Rotterdamse Tivolischouwburg, waar het toneelgezelschap van haar vader volksstukken opvoerde. Op affiches werd ze aangekondigd als 'de jongste cabaretière van Nederland' toen ze op tienjarige leeftijd optrad in het Rotterdamse Pschorr Theater en in Mille Colonnes in Amsterdam. Daarna zou ze zich ontwikkelen tot een veelzijdig artieste. Ze trad op in operettes, revues en cabaretprogramma's. Haar eerste echtgenoot was Nol Stanowsky.

Vanaf 1940 werkte ze mee aan de Snip en Snap-revue. Met haar tweede echtgenoot Gerard Walden (de broer van Willy Walden) begon ze in dezelfde periode een eigen gezelschapje (Gezelschap Berry Kievits). Hiervoor werd onder andere de toen nog onbekende Toon Hermans geëngageerd.

In de jaren na de Tweede Wereldoorlog brachten ze hun eigen revues uit waarmee ze onder de vlag van de KRO ruim twaalf jaar lang door het land trokken. Berry Kievits deed daarna veel radiowerk en amateurregies. Televisie deed ze liever niet omdat ze daar de interactie met het publiek miste. Begin jaren tachtig was ze twee seizoenen te zien in de kluchten van John Lantings Theater van de Lach.

Tot op hoge leeftijd bleef Kievits werkzaam. Zij en haar man stonden bekend als het oudste actieve artiestenechtpaar van Nederland. Berry Kievits werd 89 jaar.

Affiche Dat 's wat voor u - Sleeswijk Revue - 1941-08-01.jpg Affiche Première - Frans Mikkenie's Theaterproducties - 1943-11-05.jpg

Affiches van voorstellingen waar Berry Kievits aan meewerkte: links van een Sleeswijk Revue met Snip en Snap uit 1941, rechts van de revue van Mikkenie uit 1943 waarin ook Toon Hermans optrad.

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen met een choreografie van haar

Idem de voorstellingen in een regie van haar

Idem de voorstellingen waarbij zij geregistreerd werd voor de kostuums

Externe Links

  • website van De Nederlandse Stichting van Volkstoneel tot Musical en andere theaterkunsten.

Overig

  • Gehuwd met Arnoldus Adrianus Jozef (Nol) Stanowsky (Rotterdam, 2-8-1901) op 18-10-1933 te Amdterdam.
  • Gescheiden van Arnold Stranowsky op 2-10-1944.
  • Gehuwd met Gerardus Alfonsus Kalderwaay (Gerard Walden, 1909-2005) op 28-8-1945 te Amsterdam.
  • Ouders: Hubertus Hiskemuller en Adriana antonia van den Heuvel.

Bronnen

  • Acteurs- en Kleinkunstenaars-Lexicon van Piet Hein Honig, 1984
  • Theaterjaarboek
  • Joh. M. Coffeng, Lexicon van Nederlandse tonelisten, Amsterdam 1965
  • Productiedatabase

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners