Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


UploadenAfbeeldingDef.png
NaamBernard Haitink
Volledige naamBernard Johan Herman Haitink
Geboortedatum4 maart 1929
Geboorteplaats Amsterdam
Overlijdensdatum21 oktober 2021
Overlijdensplaats Londen
BeroepDirigent
DisciplineMuziektheater
TrefwoordenOpera
Externe databases:
IMDb
VIAF

Bernard Haitink (1929-2021) was een beroemde Nederlandse dirigent. Hij werd geboren in Amsterdam en studeerde aan het conservatorium van zijn geboortestad. Voordat hij in 1954 en 1955 onder Ferdinand Leitner directie studeerde, was hij violist in een aantal orkesten. In 1955 werd hij tweede dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest.

Na in 1961 samen met Eugen Jochum (tot 1964) tot eerste dirigent van het Concertgebouworkest te zijn benoemd, vergaarde hij internationale vermaardheid, wat in 1967 leidde tot zijn benoeming als eerste dirigent van het London Philharmonic Orchestra, dat hij leidde tot 1979. In 1988 nam hij afscheid van het Concertgebouworkest en werd hij opgevolgd door Riccardo Chailly.

Van 1978 tot 1988 was Haitink artistiek leider van het Glyndebourne Music Festival en van 1987 tot 1998 van het Londense Royal Opera House Covent Garden. In 1998 onderging Haitink een succesvolle hartoperatie, waarvan de toen negenenzestigjarige goed herstelde; na een korte pauze stond hij wederom op de bok met Alban Bergs Wozzeck. Van 2002 tot 2004 was Haitink chefdirigent van de Sächsische Staatskapelle Dresden. Zijn voortijdig vertrek had te maken met conflicten over zijn opvolging. In 2006 werd hij benoemd tot eerste dirigent van het Chicago Symphony Orchestra.

Kenmerkend voor zijn stijl van dirigeren is de wijze waarop hij grote muzikale spanningsbogen weet te realiseren en zowel aan de grote lijn als aan details in de muziek evenwichtig aandacht schenkt.

Op 7 november 2006 herdacht het Koninklijk Concertgebouworkest met een galaconcert onder zijn leiding ('Goud voor Haitink') de dag dat hij vijftig jaar eerder voor het eerst het stokje over het orkest zwaaide. Op het programma stonden de Vierde Symfonie van Gustav Mahler (met medewerking van de sopraan Christine Schäfer) en Das Lied von der Erde (gezongen door de alt Anna Larsson en de tenor Robert Dean Smith).

Haitink overleed op 21 oktober 2021 op 92-jarige leeftijd in zijn woonplaats Londen.


Bernard Haitink heeft bijgedragen aan 2 productie(s).

Bernard Haitink heeft gewerkt in de volgende functies:


Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Bernard Haitink heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:

NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.

Curriculum Vitae Theatrum
Productie Functie Producent Seizoen Premièredatum In regie van
Der fliegende Holländer Muzikale leiding De Nederlandsche Opera (gevestigd te Amsterdam) 1962/1963 15 maart 1963 Georg Hartmann
Don Carlos Muzikale leiding De Nederlandse Operastichting 1965/1966 17 juni 1966 Georg Reinhardt


Repertoire

Haitink heeft een uitgebreid repertoire gedirigeerd. Hij maakte plaatopnamen van (onder meer) alle symfonieën van Ludwig van Beethoven, Johannes Brahms, Anton Bruckner, Gustav Mahler, Robert Schumann, Dmitri Sjostakovitsj, Pjotr Iljitsj Tsjaikovski en Ralph Vaughan Williams. Hij is verder bekend door zijn interpretaties van composities van Franse componisten als Maurice Ravel en Claude Debussy. Tijdens het jaarlijkse Glyndebourne Festival dirigeerde hij vele opera's van Wolfgang Amadeus Mozart, veelal gevolgd door opnamen van deze producties. Ook zijn interpretaties van werken van Richard Strauss behoren tot de hoogtepunten van zijn loopbaan. Haitink maakte eveneens opnamen met de Berliner Philharmoniker, de Wiener Philharmoniker en het Boston Symphony Orchestra.

Onderscheidingen

In 1977 werd hij door Koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk geridderd tot 'Orde van het Britse Rijk (Knight Commander of the British Empire)' (KBE). Koningin Beatrix onderscheidde hem met de prestigieuze Eremedaille voor Kunst en Wetenschap van de Huisorde van Oranje. In 2002 ontving hij de Britse Orde van de Broeders van de Eer. Op 2 november 2007 werd hem in Maastricht de prijs van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties toegekend voor zijn uitvoering van de opera Pelléas et Mélisande van Claude Debussy. Als eerbetoon werd in 2008 de grote zaal van het nieuwe onderkomen van het Conservatorium van Amsterdam aan het Oosterdok naar Haitink vernoemd.

Op 8 februari 2009 won hij met het Chicago Symphony Orchestra een Grammy Award voor zijn uitvoering van de 4e symfonie van Dmitri Sjostakovitsj.

Externe links

Bronnen