Berend Boudewijn

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Berend Boudewijn.jpg

Berend Boudewijn in 1990
NaamBerend Boudewijn
Volledige naamBerend Boudewijn van der Woude'
Geboren23 juni 1936
De Bilt
BeroepRegisseur
DisciplineToneel
IMDb-profiel

Biografie

Berend Boudewijn (1936) is een Nederlands acteur, televisiepresentator, theaterdirecteur en televisieregisseur. Hij is een zoon van dichter en prozaschrijver Johan van der Woude (1906-1979) en broer van journalist Johan Frederik van der Woude. Hij studeerde aanvankelijk aan de Toneelschool, Amsterdam, maar maakt zijn studie af in Londen aan de The Royal Academy of Dramatic Art.

Terig in Nederland speelde hij o.a. het Cabaret d' Amsterdamse Kater en bij Stichting Toneelgroep Studio. Vervolgens kwam hij in dient bij de televisie als regisseur en presentator van televisieprogramma's. Zo presenteerde hij in juni 1964 voor de VARA samen met Herman Stok het optreden van The Beatles, en was hij in 1967 de eerste presentator van de kennisquiz Per Seconde Wijzer. In 1971 verwierf hij bekendheid als presentator van De Berend Boudewijn Kwis, die werd uitgezonden door de KRO en geproduceerd door Jos van der Valk. In het programma konden de deelnemers prijzen winnen, voornamelijk huishoudelijke apparatuur, die werden aangekondigd door voice-over Pierre van Ostade. De hoofdprijs was een Berend Boudewijn Televisiestoel.

Met de BB-Show introduceerde hij begin jaren '80 het concept van teams van bekende Nederlanders die het tegen elkaar opnamen. De teams, bestaande uit Patricia Paay, Joan Haanappel, Jennifer Willems, Huib Koekoek, Barry Hughes en Jan Keizer, speelden om fondsen te werven voor goede doelen. Het programma werd tot 1982 uitgezonden.

Als acteur had Berend Boudewijn rollen in onder andere Brandende Liefde als Louis Laman, en in de jeugdserie Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? als Weerwolf Wonderwijn.

Ervaring als regisseur deed Berend Boudewijn op bij de televisieserie Ja Zuster, Nee Zuster in 1966. Tegenwoordig is hij voornamelijk actief als regisseur en schrijver van de Nederlandse politieserie Baantjer. Daarnaast regisseert hij het toneelstuk Hexen, geschreven door Youp van 't Hek.

Berend Boudewijn had in het verleden een relatie met Hedy d'Ancona, en is al jaren getrouwd met Martine Bijl.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werdvoor de samenstelling van een voorstelling door hem

Idem voor de vertaling

Externe Links

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners