Beppie Blaaser

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif
NaamBeppie Blaaser
Geboren2 mei 1893
Amsterdam
Overleden16 augustus 1976
Zeist
BeroepActeur
DisciplineToneel

Beppie Blaaser (ook wel: Beppie Nooy sr.) (Amsterdam, 2 mei 1893 - Zeist, 16 augustus 1976) was een Nederlands actrice, vooral bekend door het Gezelschap Nooy.

Biografie

  • Geboren: Blaaser, Elisabeth
  • Gehuwd met Johannes Martinus (Jan) Nooy op 13-6-1918 te Amsterdam.
  • Ouders Jan Dirk Johan (Jan) Blaaser en Maria Magdalena Mijnans.
  • Zuster van Rina, Marie, Clara en Johan Blaaser.

Beppie Blaaser was één van de dochters van Jan Dirk Blaaser. Zij maakte omstreeks 1910 haar debuut bij de groep van Doelmond en werkte bij verschillende ambulante gezelschappen tot zij in 1918 in het huwelijk trad met Jan Nooy. Sindsdien speelde zij bijna uitsluitend, altijd onder de naam Beppie Nooy sr., bij het gezelschap van haar man, dat meestal onder de naam Gezelschap Nooy fungeerde en later als Amsterdams Volkstoneel door haar dochter Beppie Nooy jr. werd overgenomen. In 1963 vierde zij haar 50-jarig jubileum in "Oranje Hein"; haar 60-jarig jubileum werd in 1972 gevierd met één van haar bekendste rollen: Kniertje in "Op hoop van zegen". Tijdens de huldiging ontving zij het gouden onderscheidingsteken van verdienste van de gemeente Amsterdam en 4 jaar later werd zij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Eerder, in 1970, viel haar de Albert van Dalsum-prijs ten deel.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij onder de naam Beppie Blaaser is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Zie ook het overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is geregistreerd in de Productiedatabase onder de naam Beppie Nooy sr.

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners