Benjamin Harkarvy

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Op 30 maart 2002 overleed danspedagoog en artistiek leider Benjamin Harkarvy. Harkarvy werd in 1930 geboren in New York. In 1958 kwam hij naar Nederland waar hij als balletmeester werd geëngageerd bij het Het Nederlands Ballet. Een jaar later was hij nauw betrokken bij de oprichting van het Nederlands Dans Theater. Samen met Hans van Manen nam hij de artistieke leiding van dit nieuwe gezelschap op zich.

Harkarvy had veel invloed op de stormachtige artistieke koers die van het NDT in korte tijd een van de belangrijkste dansgezelschappen ter wereld zou maken. Dankzij hem kwamen Amerikaanse choreografen als Anna Sokolow, Glen Tetley en John Butler naar Nederland. Door zijn methode van lesgeven ontstond een generatie dansers - met als belangrijkste exponenten Alexandra Radius en Han Ebbelaar - voor wie abstracte kwaliteit van bewegen en choreografie het belangrijkste waren.

Van 1969 tot 1971 werkte hij als artistiek leider van het Harkness Ballet in New York. In 1970 keerde Harkarvy - als artistiek leider bij Het Nationale Ballet - terug naar Nederland. Deze post vervulde hij maar een jaar. In 1973 keerde hij definitief terug naar de Verenigde Staten. Daar was hij tot 1982 werkzaam als artistiek leider van het Pennsylvania Ballet. Van 1992 tot zijn dood vervulde hij de functie van directeur op de afdeling Dans van de Juilliard School in New York. Harkarvy bleef altijd nauwe contacten met Nederland onderhouden. Regelmatig was hij hier gastdocent bij dansgezelschappen en -opleidingen en als buitenlands dansexpert gaf hij adviezen aan de Nederlandse overheid. Benjamin Harkarvy werd 71 jaar.

Zie verder wikipedia in het Engels.

Benjamin Harkarvy repeteert met Willy de la Bije (links) en Irène de Vos voor La Somnambule, 1958. Collectie TIN.

Benjamin Harkarvy repeteert met Willy de la Bije (links) en Irène de Vos voor La Somnambule (choreografie Balanchine). Fotograaf onbekend, 1958. Collectie TIN.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen met een choreografie van hem

Bronnen

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners