Ben Sombogaart

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif
NAAM: Ben Sombogaart
GEBOREN: Amsterdam, 8 augustus 1947
LAND: Nederland
BEROEP: Regisseur

Biografie

Ben Sombogaart is een Nederlands filmregisseur bekend van veel kinderprogramma's en -films. Hij heeft twee zonen, de tweeling Boris Sombogaart en Kevin Sombogaart.

Na zijn opleiding aan de Nederlandse Film en Televisie Academie in Amsterdam begon hij met het regisseren van de televisieserie Allemaal tuig! en Achterwerk in de kast uit 1984 en 1985. Later ging hij samenwerken met schrijver en producent Burny Bos. Met hem maakte hij in 1989 de jeugdfilm Mijn vader woont in Rio. Met de film Het Zakmes uit 1993 won Sombogaart het Gouden Kalf voor de Beste regie en een Emmy Award. Na Het Zakmes volgden meer films en televisie-series, waaronder Dag Juf, tot morgen, De jongen die niet meer praatte, Mijn Franse tante Gazeuse en Abeltje. De film Abeltje werd ook bekroond met een Gouden Kalf. In 2002 bracht Ben Sombogaart de film De Tweeling uit naar het boek van Tessa de Loo, waarmee hij internationaal bekend werd. Het was tevens zijn eerste niet-jeugdfilm. Na Abeltje, naar het boek van Annie M.G. Schmidt, regisseerde hij wederom twee films naar boeken van haar, namelijk Ibbeltje en Pluk van de Petteflet. Met een budget van 12 miljoen euro ging Sombogaart aan de slag met de verfilming van het boek Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman. Deze film is grotendeels in Hongarije opgenomen en is in het Engels uitgebracht onder de naam Crusade in Jeans. Binnenkort (2008) gaat hij wederom een boek van Thea Beckman verfilmen, namelijk Hasse Simonsdochter, over een jonge vrouw die optrekt met een groep huursoldaten, waaronder ook Jan van Schaffelaar die ze redt van het schavot.

Voor Kruistocht in Spijkerbroek ontving Sombogaart Het Gouden Kalf voor de beste film van 2007.

Films

Zie voor een uitgebreid overzicht van de werkenvan Ben Sombogaart: Wikipedia

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners