Ben Groeneveld

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


http://mediaserver.tin.nl/getmedia.php?s=51xxxx707.004&b=400

1930

Foto: Godfried de Groot. Collectie TIN.

Ben Groeneveld (Breda, 5 mei 1898 - Amsterdam, 13 februari 1962) was een Nederlands acteur, regisseur, toneeldirecteur, en organisator van schoolvoorstellingen en openluchtspelen.

Biografie

Ben Groeneveld was in de jaren 1918-1920 leerling aan de Amsterdamse Toneelschool en debuteerde als acteur bij Louis de Vries. In 1929 richtte hij met Herman Bouber het Groot Volkstooneel op; drie jaar later werd hij leider van De Jonge Spelers. Dit gezelschap bestond tot de kultuurkamer in werking trad (19 februari 1942) en Groeneveld actief werd in het kunstenaarsverzet.

In 1946 zette hij met Ferd Sterneberg het Nederlands Volkstoneel op poten, waarvan hij tot 1953 deel uit maakte. In de jaren die volgden hield hij zich bezig met het lekenspel, waarvoor hij ook vormingscursussen leidde en werkte hij als acteur nog enige tijd mee aan hoorspelen, enkele televisie-uitzendingen en een stuk bij het toneelgezelschap Ensemble.

Ben Groeneveld, die gehuwd geweest is met Willy Haak (1922-1929) en Nelly Ernst (1936-1943), heeft bijzonder veel voor het amateurtoneel gedaan en werd voor al zijn activiteiten daar benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij schreef een eenakter (De nieuwe planeet), enkele boeken over toneel en spreektechniek (Spel als levensspiegel, Spreken en zeggen, De waarde van het lekenspel, etc.) en, in samenwerking met Ferd Sterneberg en Herman Knorringa, Gesprekken over toneel.

Theater

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd voor de vertaling

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners