Belichtingstechniek

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Is een algemene term voor alle technieken die in relatie staan tot het produceren van licht en de bronnen die licht kunnen uitstralen alsmede het zichtbaar maken van voorwerpen en de omgeving waarop zij zich bevinden, door middel van deze lichtbronnen. Hieronder worden derhalve begrepen alle vormen van openbare verlichting, verlichting van gebouwen, in musea, tentoonstellingen, rij-en vaartuigen e.d. Mens spreekt ook wel van lichttechniek.

Een specialistisch onderdeel van belichtingstechniek zijn de technieken en apparatuur die ook voor de podiumkunsten worden gebruikt. In engere zin bedoelt men dan bij gebruik van dit woord die technieken. Het accent van die technieken ligt vooral op de wijze van gebruik. Zie verder de lemma's belichting, lichtontwerper en of lichtontwerp.

Voor een overzicht van onderwerpen die een relatie hebben met belichtingstechniek, zie: Categorie:Belichtingstechniek

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners