Basil Rathbone

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif
NAAM: Basil Rathbone
LAND: Nederland
BEROEP: Acteur

Basil Rathbone

Basil Rathbone, eigenlijk Philip St.John Basil (Johannesburg, 13 juni 1892 – New York City, 21 juli 1967) was een Brits acteur geboren in Zuid-Afrika. Hij werd genomineerd voor twee Oscars.

Biografie

Drie jaar na zijn geboorte verliet Rathbone's familie Zuid-Afrika nadat zijn vader door de Boeren voor spion werd uitgemaakt. De Rathbones gingen naar Engeland. Van 1906 tot 1910 bezocht Rathbone de Repton School, waar hij meer aandacht had voor sport dan studie, maar hij ontdekte ook interesse voor het acteren. Op aanraden van zijn vader ging hij na zijn schooltijd werken als kantoorbediende bij een verzekeringsbedrijf. Hij hield dit één jaar vol en nam toen contact op met zijn neef Frank Benson die bij een Shakespeare-groep werkte in Stratford-upon-Avon.

Hij moest onderaan beginnen in 1911 met kleinere rollen. In 1915 ging hij in het leger om deel te nemen aan de Eerste Wereldoorlog. Rathbone werd 2e luitenant in het Liverpool Scottish, 2nd Battalion. In 1919 ging hij terug naar Stratford-upon-Avon en ging daar verder met Shakespeare-rollen, maar ging na een jaar naar het toneel in Londen. Een jaar later maakte hij zijn debuut op Broadway in de USA in de stomme film Innocent (1921).

Vanaf de jaren twintig speelde hij rollen in producties als Captain Blood (1935), The Personal History, Adventures, Experience, and Observation of David Copperfield, The Younger (1935), A Tale of Two Cities (1935), Anna Karenina (1935), The Last Days of Pompeii (1935), The Adventures of Robin Hood (1938), Tower of London (1939), The Mark of Zorro (1940) en andere. Rathbone ontving twee Oscarnominaties voor zijn rol als Tybalt in Romeo and Juliet (1936) en als King Louis XI in If I Were King (1938).

In 1939 speelde Rathbone zijn bekendste rol als Sherlock Holmes, met Nigel Bruce als Dr. Watson, het eerst in The Hound of the Baskervilles (1939) en dan in The Adventures of Sherlock Holmes (1939), gevolgd door 12 films en talrijke radiouitzendingen in de volgende zes jaar.

Rathbone ging in 1946 terug naar het theater in New York. Gedurende de volgende twintig jaar trad hij op in talrijke televisieshows en films zoals: Casanova's Big Night (1954), Tales of Terror (1962), en The Comedy of Terrors (1964); en zijn one-man show, An Evening with Basil Rathbone, waarmee hij door de Verenigde Staten toerde.

Biografie

Theater/Dans

Voor een overzicht van alle voorstellingen zie: Alle voorstellingen van Basil Rathbone

Film

Een selectie van films waarin Rathbone speelde:

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners