Bart Kalkhoven

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif
NaamBart Kalkhoven
Geboren7 januari 1948
Overleden28 december 2014
BeroepTheatertechnicus

Biografie

Bart Kalkhoven begon zijn loopbaan al jong in het theater als technicus en "manusje van alles' bij theaterwerkgroep Proloog in 1964. In dat kleine gezelschap was nog veel te verbeteren, zowel op theater-technisch gebied als kwa werkomstandigheden voor de medewerkers. Bart zette zich daar als snel voor in en werd actief lid van de toenmalige vakbond voor theatertechnici, de BTT, thans de FNV-Kiem. Zijn inzet leidde er toe dat hij al snel toetrad tot het bestuur en later voorzitter werd van de vakgroep Techniek.

In die positie, was hij een drijvende kracht achter de organisatie van de staking van theatertechnici in 1978. Het resultaat van deze actie was dat met de werkgevers in de podiumkunsten werd overeengekomen de werkweek voor theatertechnici te maximeren tot 60 uur. Vervolgens verliet hij Proloog, werd beleidsmedewerkers bij de vakbond voor de vakgroep techniek en was voor een flink aantal jaren betrokken bij het afsluiten en verbeteren van diverse CAO's in de wereld van het theater.

Echter het uitvoerende werk zelf, als theatertechnicus, bleef zijn belangstelling houden en hij werd studiebegeleider bij de toenmalige opleiding objecthater bij de Theaterschool, Amsterdam, wat inhield dat hij de projecten van studenten in technische en materiële zin moest trachten te realiseren. In die jaren zal hij veel aankomende theatermakers aan zich verplicht hebben door de wijze waarop hij daar in slaagde. Dit leidde tenslotte in 1997 tot zijn aanstelling als hoofd van de werkplaats van het nieuwe grote gebouw van de Theaterschool aan de Jodenbreestraat te Amsterdam.

In 1993 had Bart Kalkhoven tevens ook de positie van van studieleider van tweejarige bijscholingscursus voor theatertechnici van de SOTT op zich genomen. In die positie ontwikkelde hij het lesprogramma van de cursus zodanig, dat het ging voldoen aan de eisen die het ministerie van Onderwijs toentertijd stelde om erkend te worden als subsidie-gerechtigde mbo-opleiding. Hierdoor konden vervolgens in heel Nederland reguliere beroepsopleidingen voor theatertechnici ontstaan.

Alvorens Bart in 2010 met pensioen ging, vroeg de directie van de Theaterschool hem in 2006 ook nog de functie van docent Algemene Theatertechniek en stagebegeleider op zich te nemen, toen eerder de betreffende docent was uitgevallen. Ook deze functie heeft hij tot aan zijn pensionering met verve uitgeoefend.

Bart Kalkhoven overleed op 28 december 2014.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarbij hij geregistreerd werd in de Productiedatabase voor het decor

Idem voor de begeleiding

Bronnen

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners