Bart Chabot

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Bart Chabot (Den Haag, 26 september 1954) is een Nederlands dichter, schrijver en performer. Hij is tevens de biograaf van Herman Brood. Chabot werd van de hbs verwijderd, maar rehabiliteerde zich door via mulo en havo alsnog het diploma atheneum A te behalen. Na de militaire dienst studeerde hij een jaar Nederlandse taal- en letterkunde aan de Leidse universiteit, maar maakte deze studie niet af. Chabot is, naast zijn dichtwerkzaamheden ook regelmatig in het theater te zien, vroeger met Jan Mulder en Remco Campert, later met Herman Brood of Jules Deelder. Hij brengt singles en cd's uit en is vaste deelnemer aan het Groot Dictee der Nederlandse Taal. In 2005 schreef hij de tekst voor het Groot Kinderdictee en was hij beste "prominente Nederlander" van de deelnemers aan het Groot Dictee. Tevens werd Bart Chabot de slimste Nederlander in 2006.

In 2006 toerde Chabot met Ronald Giphart en Martin Bril in de theatervoorstelling Giphart & Chabot met bril.

In 2007 kreeg hij de Johnny van Doornprijs voor de gesproken letteren. Dit was de allereerste keer dat Chabot een prijs kreeg.

In 2010 werd bij Bart Chabot een brughoektumor geconstateerd, waarvoor hij werd behandeld. Hij maakte dit op 7 september 2010 bekend in het programma Pauw & Witteman, het programma waar hij als 'politiek watcher' vaak te gast is. Over zijn ziekte en de bijbehorende bestralingen schreef Chabot het boek Diepere Lagen. Bart Chabot is getrouwd met Yolanda van den Burg en heeft vier zonen.

Theater

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent samen met de Nederlandse schrijvers Martin Bril en Ronald Giphart en

idem als producent samen met Bart Chabot en Herman Brood onder de naam Brood & Chabot Deelder en

Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent samen met Remco Campert en Jan Mulder onder de naam Mulder & Chabot Campert.

Werken

Bronnen

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners