Ballet van het Mariinsky Theater

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Unknown.png
NaamBallet van het Mariinsky Theater
Vroegere naamKirov Ballet
DisciplineDans
TrefwoordenBallet
 Website

Informatie

Ballet van het Mariinsky Theater is thans de naam van het beroemde balletgezelschap dat is voortgekomen uit het Keizerlijk ballet van de Tsaren, opgericht in 1740 en waar o.a. de choreograaf en balletmeester Marius Petipa weken als het Het Zwanenmeer, De Schone Slaapster en de Notenkraker schiep.

Na de Russische oktoberrevolutie werd de naam van het gezelschap eerst gewijzigd in Soviet Ballet, maar werd in 1934 gewijzigd in Kirov Ballet, de naam waarmee het internationaal de grootste bekendheid heeft gekregen. Na de val van het Sovjetregime werd de naam van het gezelschap verbonden met het eveneens beroemde Mariinski Theater waar het sinds 1860 aan verbonden is.

Zie de historie van dit balletgezelschap op de [balletgezelschappenwebsite in het Engels.

Zie verder wikipedia of iets uitgebreider wikipedia in het engels.

Voorstellingen

Een overzicht van de voorstellingen die het gezelschap in Nederland heeft gegeven onder naam Ballet van het Mariinsky Theater.

Idem onder de naam Ballet en Orkest van het Mariinsky Theater met begeleiding van het Orkest van het Mariinsky Theater en

idem onder de naam Kirov Ballet

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners