Babette van Veen

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif
NaamBabette van Veen
Geboren30 april 1968
Utrecht
BeroepActrice

Babette van Veen (Utrecht, 30 april 1968) is een Nederlands actrice en zangeres.

Biografie

Babette van Veen is in Utrecht geboren, als dochter van de artiest Herman van Veen. Ze groeide op in Breukelen bij haar moeder en stiefvader. Na haar middelbare school heeft ze gestudeerd aan de Kleinkunstacademie in Antwerpen.

Op 27 augustus 1998 trouwde ze met tv-presentator Bas Westerweel. Tezamen hebben ze twee zoons: Sebastiaan (1 april 2000) en Silvijn (25 april 2004). Ze zijn woonachtig in Maarssen. Op 28 november 2010 maakte Van Veen bekend via een persbericht op haar website dat ze gaat scheiden.

Babette is het halfzusje van kleinkunstzangeres Anne van Veen.

Loopbaan als actrice

Televisie

Van Veen is vooral bekend geworden met haar rol als Linda Dekker in Goede tijden, slechte tijden. Van Veen speelde de rol van 1 oktober 1990 tot 2 januari 1998. Na deze rol speelde Van Veen de rol van Annette van Dobbenburgh in Combat. Op 7 augustus 2005 werd bekend gemaakt dat Van Veen tijdelijk terug zou keren als Linda Dekker in Goede tijden, slechte tijden.

In het najaar van 2006 deed ze mee in Dancing on Ice, een coproductie van VTM en RTL 4. Ze lag er na de tweede aflevering uit, na de skate-off tegen John Williams.

Film

Van Veen heeft drie films op haar naam staan. Blueberry Hill: A Love Story from the Fifties, Brylcream Boulevard en de door haar vader geregisseerde film Nachtvlinder. Ze speelde hier naast onder andere Karin Bloemen en Ramses Shaffy.

Musical

Vanaf 5 september 2002 tot en met 3 mei 2003 speelde ze in de musical Aladdin. In datzelfde jaar en opvolgend speelde ze een rol in de rondreizende muzikale theatershow De Kameleon Ontvoerd. Hierin vertolkte Babette de rol van Mem Klinkhamer, het personage van de gelijknamige boeken van auteur Hotze de Roos dat in de films werd gespeeld door Dominique van Vliet.

In 2009 speelde ze de rol van Marjorie Houseman in Dirty Dancing. Het seizoen daarna tourde zij met een eigen liedjesprogramma langs diverse theaters.

Voor een overzicht van alle voorstellingen zie: Alle voorstellingen van Babette van Veen

Loopbaan als zangeres

Daarnaast zat ze met GTST-collega's Guusje Nederhorst en Katja Schuurman in de meidenband Linda, Roos & Jessica. Hiermee zong ze de nummer 1-hit Ademnood, gevolgd door nog een paar liedjes. Na drie jaar werd de groep alweer opgeheven.

In 2005 bracht Van Veen haar eerste soloalbum uit, genaamd: Winter. In 2009 volgt het vervolg van Winter, namelijk: Vertrouwelijk.

Externe Links

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners