Atzo Nicolaï

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Atzo.jpg
NaamAtzo Nicolaï
Geboren
De datum "22 februari 1960 in Delft" kon niet verwerkt worden.
[[22 februari 1960 in Delft|22 februari 1960 in Delft]]
BeroepPoliticus
 Website

Atzo Nicolaï (Delft, 22 februari 1960) is een Nederlandse politicus. Hij is lid van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) en was tussen 7 juli 2006 en 22 februari 2007 Minister voor Bestuurlijke vernieuwing en Koninkrijksrelaties (BVK). Vanaf 2006 tot 2010 was hij tevens VVD-woordvoerder cultuur, kinderopvang, arbeid en zorg, luchtvaart en fraudebestrijding in de sociale zekerheid in de Tweede Kamer. Vanaf 2010 is hij buitenland-woordvoerder van zijn fractie en houdt zich verder bezig met internationale militaire missies.

Na het behalen van het diploma gymnasium-B aan het Montessori Lyceum te Rotterdam (1980), studeerde hij staats- en bestuursrecht en politicologie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam (in beide doctoraal examen 1987).

Van 1987 tot 1990 was hij werkzaam bij het Ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur als stafmedewerker en hoofd stafbureau Kunsten. Vervolgens was hij algemeen secretaris van de Raad voor de Kunst en daarna van de Raad voor Cultuur. In 1997/1998 was hij ook parttime projectleider 'Uitgangspunten OCenW' voor het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Hij was van 1998 tot 2002 voor de VVD lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Nicolaï was onder meer lid van het bestuur van de Boekmanstichting en lid van het Rushdie Comité.

Atzo Nicolaï was staatssecretaris voor Europese Zaken (op het ministerie voor Buitenlandse Zaken) in het kabinet-Balkenende I en bekleedde die functie eveneens in het kabinet-Balkenende II. Als staatssecretaris was Nicolai onder andere betrokkenen bij het referendum over de Europese Grondwet. In het kabinet-Balkenende III werd hij minister voor Koninkrijksrelaties, als opvolger van Alexander Pechtold, die bij de val van Balkenende II was afgetreden.

Onderscheiding

Sjabloon:StartOpvolging Sjabloon:OpvolgingCombi Sjabloon:OpvolgingCombi Sjabloon:EindOpvolging Sjabloon:Navigatie Tweede Kamerleden voor VVDen:Atzo Nicolaï

Biografie

Theater/Dans

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners