Astrid Seriese

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif
NaamAstrid Seriese
Geboren
De datum "Den Haag, 26 februari 1957" kon niet verwerkt worden.
Den Haag, 26 februari 1957
BeroepActeur, Cabaretier, Zanger

Astrid Seriese (Den Haag, 26 februari 1957) is een Nederlandse jazz-zangeres, actrice en zangpedagoge.

Biografie

Seriese werd geboren als dochter van een Indische moeder en een Nederlandse vader als jongste in een gezin van vijf kinderen. Na het atheneum volgde ze aanvankelijk een opleiding op het conservatorium in Amsterdam en de Academie voor Kleinkunst in dezelfde plaats. Na een paar jaar stopte ze met het conservatorium.

In 1985 zong ze -met Mathilde Santing en Julya Lo'ko- in het Nederlandse team op het Knokke Songfestival. Hierna vormde ze een duo met Nedly Elstak. In 1987 volgde haar acteerdebuut in de Nederlandse speelfilm Blonde Dolly. De jaren erop trad ze in verschillende theaterproducties op en toerde door Europa. In Groot-Brittannië was ze in 1991 op de BBC te zien als speelster/zangeres in de muzikale televisieproductie "M is for Man, Music, Mozart" met videobeelden van Peter Greenaway en muziek van Louis Andriessen. (In Nederland uitgezonden door de AVRO.)

In 1992 zingt ze mee in Fausto, de opera van componist Harry de Wit. In 1993 kwam haar debuut-cd "Eclipse" uit met daarop bewerkte covers te horen. Het album wordt in Nederland goed ontvangen. Na een theatertournee verscheen in 1994 haar tweede solo-album "Secret World". Samen met Peter Meuris componeerde Seriese in 1995 de muziek bij de vijfdelige NCRV-serie "Veroordeeld". Ook in de jaren die volgden toerde Seriese door Nederland en bracht ze enkele albums uit. In 2000 stopte ze met haar eigen shows, omdat ze er financieel niet meer van kon leven.

In 2006 begon zij met bassist Wim Essed en beeldend kunstenares Mieke de Haan met performances onder de titel Charcoal Songs.

Theater/Dans

Voor een overzicht van alle voorstellingen zie: Alle voorstellingen van Astrid Seriese

Film

TV

Overig

Discografie'

  • 1993 Eclipse
  • 1994 M Is for Man, Music, Mozart
  • 1994 Secret World
  • 1995 Condemned
  • 1996 Into Temptation
  • 1998 On Children
  • 1999 Seriese Live!
  • 2001 Nuances van Liefde
  • 2007 The Wheel Of Life

Trivia

Externe Links

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners