Asta Theater, Amsterdam

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
NaamAsta Theater, Amsterdam
Eerdere naamRozentheater, Amsterdam
Latere naamMickery, Amsterdam
PlaatsAmsterdam
TypeTheatergebouw

Informatie

Na 1926 veranderde de naam van het Rozentheater in Amsterdam in Asta Theater en werden er voornamelijk films vertoond. Tussen 1940 en 1945 werden er weer sporadisch films vertoond, wel veel theatervoorstellingen. De reden was dat toenmalig exploitant Albers de Brieder er niets voor voelde om zijn theater als propaganda-instituut voor de bezetters te laten gebruiken, en daarom doorlopend toneelvoorstellingen organiseerde. De bezetters eisten namelijk dat bij iedere filmvoorstelling ook het journaal vertoond moest worden. Voor de theatervoorstellingen vroeg hij dispensatie die hij ook steeds verkreeg.

Rond 1940, toen het Rozentheater Asta Theater heette, traden hier Carel Verbrugge en zijn neef Johan Musscher (later bekend geworden als resp. Willy Alberti en Johnny Jordaan) voor het eerst op.

Premieres

Zie Category:Premieres Asta Theater, Amsterdam

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners