Arnulf Rainer

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif
NAAM: Arnulf Rainer
LAND: Nederland

Arnulf Rainer (Baden, 8 december 1929) is een vooraanstaand Oostenrijks kunstschilder. Zijn werk behoort tot de informele schilderkunst. Hij werd bekend met overschilderingen (Duits: Übermalungen) van foto's en grafiek.

Levensloop

Arnulf Rainer is geboren in 1929 in Baden bij Wenen in Oostenrijk. Hij bezocht van 1940 tot 1944 de Nationalpolitische Erziehungsanstalt "Napola" in Traiskirchen. Hij deed hij in 1949 staatsexamen en bezocht kortstondig de kunstacademie in Wenen. In 1950 richtte hij de Hundsgruppe (hondengroep) op met Ernst Fuchs, Arik Brauer en Josef Mikl.

Stijl

Arnulf Rainer liet zich aanvankelijk beïnvloeden door het surrealisme. Later ging zijn werk meer in de richting van de informele kunst zoals tachisme en art brut. Hij begon over bestaande prenten en foto's te schilderen (Übermalungen). Zijn werk heeft ook verwantschap met het Weense Aktionisme en abstract expressionisme. Een tijd lang was zijn werk ook gerelateerd aan de bodyart. Arnulf Rainer schilderde series 'Übermalungen' van portretten van zichzelf en van Egon Schiele, Vincent van Gogh, Rembrandt en andere kunstschilders die hij bewonderde. Het tekenen en schilderen over de uitgekozen ondergrond gaat zover dat het oorspronkelijke beeld onder een expressief lijnenspel bedolven wordt tot aan komplete overschilderingen. Hij heeft een voorkeur voor religieuze en mystieke thema's, lichaamstaal en de natuur. In zijn late werk schildert hij ook met de blote handen en met zijn voeten.

Prijzen en docentschappen

Musea

In 1993 werd in New York het Arnulf Rainer-Museum geopend. In St. Pölten heeft hij een slotkapel (Landhauskapelle) vormgegeven.

Tentoonstellingen

In 2000 was er een tentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam. In mei 2006 was er een tentoonstelling op de kunstbeurs Art Amsterdam. Van juni 2005 tot en met 15 januari 2006 is er een tentoonstelling in het Armando Museum in Amersfoort. Van 14 januari 2007 tot 11 maart 2007 zal zijn werk te zien zijn in Galerie Willy Schoots in Eindhoven.

Literatuur

Externe links

de:Arnulf Rainer

en:Arnulf Rainer es:Arnulf Rainer fr:Arnulf Rainer it:Arnulf Rainer

Biografie

Theater/Dans

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners