Arie van Beek

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: Bestand is zoek
NaamArie van Beek
BeroepDirigent

Arie van Beek (Rotterdam, 1951) is een hedendaags Nederlands dirigent. Hij is de zoon van de dirigent en langjarige secretaris van de Bond van Orkestdirigenten (BvO) Joost van Beek.

Levensloop

Hij studeerde - naast slagwerk - orkestdirectie aan het Rotterdams Conservatorium, onder meer bij Edo de Waart en David Porcelijn. Vier jaar werkte hij als slagwerker bij de radio-orkesten van de NOS.

Hij is verbonden aan het Rotterdams Conservatorium als dirigent van de orkesten (Rotterdam Young Philharmonic, harmonieorkest, kamerorkest) en ensembles van de klassieke afdeling en als docent orkestdirectie. Vanaf de oprichting was hij artistiek leider van het Maas Ensemble, het in Rotterdam gevestigd ensemble voor moderne muziek.

In Nederland is hij regelmatig actief als gastdirigent bij het Amsterdam Wind Orchestra, het Nederlands Dans Theater, het Brabants Orkest, het Noordhollands Philharmonisch Orkest, Het Nationale Ballet, het Delta Ensemble, het Asko Ensemble, het Nieuw Ensemble en de Kleine Operastichting. In Frankrijk is hij regelmatig gastdirigent bij de orkesten van Avignon, Poitu-Charentes, in Zweden bij de orkesten van Örebrö, Sundsvall, en Linköping alsook bij het Östgöta Wind Orchestra, in Zwitserland bij het radio-orkest van Lugano, in Tsjechië bij het kamerorkest van Pardubice, in Duitsland bij de Nordwestdeutsche Philharmonie en in Thailand bij het Bangkok Symphony Orchestra.

Sinds 1994 is hij chefdirigent van het Ochestre d'Auvergne, Frankrijk. Met dit orkest geeft hij rond de 60 concerten per jaar in heel Frankrijk en maakt hij tournees door Nederland, België, Duitsland, Italië, Spanje, Marokko en Japan.

Verder is de vaste dirigent van het Doelenensemble. Een ensemble, gespecialiseerd in het repertoire van de 20e en 21e eeuw, waarmee veel cd-opnamen zijn gerealiseerd.

In november 2003, heeft de stad Rotterdam hem de Elly Ameling Prijs gegeven voor zijn werk als dirigent gedurende de laatste 30 jaar.

Externe link

fr:Arie van Beek

Biografie

Theater/Dans

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners