Appeltheater, 's-Gravenhage

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Appeltheater.jpg

Het Appeltheater in Den Haag, 2003. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.
NaamAppeltheater
PlaatsDen Haag
TypeTheatergebouw
ThemaToneel
Verbouwd in1976
Openingsdatum23 november 1976
OpeningsvoorstellingDe storm - Toneelgroep De Appel - 1976-11-23
 Website

Tramremise werd theater

Omstreeks 1880 werd aan de Duinstraat 6 in Scheveningen een remise voor de Paardentram gebouwd die in 1976 werd verbouwd voor een eigen theater van Toneelgroep De Appel die daartoe ook de opdracht gaf. Architecten waren Sjoerd Schamhart en Hans van Beek van Schamhart architecten. Het theater werd geopend met De Storm van Shakespeare. In 1988 werd de zaal verbreed en kwam er de Appelstudio naar ontwerp van Atelier Pro, Den Haag. De grote zaal heeft een capaciteit van 500 plaatsen, hoewel dit sterk afhankelijk is van de opstelling van de flexibele tribune. De vlakke vloer biedt een speelvlak van 460 m2, ook weer afhankelijk van de tribune opstelling. Er worden vrijwel uitsluitend voorstellingen gegeven door Toneelgroep De Appel.

In 1984 kreeg De Appel de beschikking van de aanpalende Amerikaanse school. De gymzaal werd Studio II en de theaterzaal van de school werd werkplaats. Beide studio's bieden plaats aan ongeveer 100 bezoekers.

De foyer heeft nog steeds het karakter van de voormalige paardenstallen. Het hele theater vertoont trouwens een grote eenvoud, maar biedt, door technische voorzieningen, optimale mogelijkheden voor de voorstellingen die zo kenmerkend zijn voor De Appel

Premieres

Zie Category:Premieres Appeltheater, 's-Gravenhage

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw, samengesteld door Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt en Nathalie Wevers. Uitgave Theater Instituut Nederland, 2007

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners