Apollo Theater, Zaandam

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
NaamApollo Theater, Zaandam
Opgericht1912
PlaatsZaandam
TypeTheatergebouw
ThemaToneel

Het Zaanse Apollo Theater

In opdracht van C. Kater werd in 1912 aan de Wilhelminastraat (voorheen Dam) 16 in Zaandam een theater gebouwd. De opening van het Apollo Theater was op Tweede Pinksterdag 1913 met een 'Grote kinderen- en familievoorstelling'.

Er vonden verbouwingen plaats in 1917: sloop van de kap, verplaatsing van ingang en toevoeging van stenen trap en in 1935: de bouw van kelder en nooduitgang.

De zaal had 1 balkon. Er was een lijsttoneel met een opening 7 meter breed. Het toneel zelf mat 9 meter breed en 7 meter diep. Er werden voornamelijk toneelvoorstellingen gebracht en concerten gegeven.

In 1955-1966 werd het theater gesloten.

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners