Anthony Jamanika

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

NAAM: Anthony Jamanika
GEBOREN: Curaçao, 8 maart 1958
LAND: Curaçao
BEROEP: Theatermaker

VVLogohome.jpg

Anthony Jamanika (Curaçao, 08-03-1958) is een Curaçaose theatermaker.

Biografie

Op 26 februari 1978 richtte Jamanika de Teatro Arte ProBa (1978) op, ook bekend als Grupo Comedia Arteproba of Arte Teatral pro Banda Bao. Vanaf het begin van de jaren ’70 werd de behoefte binnen het Curaçaose theater steeds groter om een eigen vorm te ontwikkelen, los van de Nederlandse invloeden. Vanuit het komische volkstheater ontwikkelden Jamanika, net als regisseur Eligio Melfor, zich tot een belangrijke theatermaker. Jamanika en Melfor wisten beide een brug te slaan tussen de volksklasse en het elitaire theaterwereldje.

Een van de belangrijkste met de Grupo verbonden auteurs was Eddie Pieters Heyliger. Samen speelden ze een reeks voorstellingen in scholen en buurtcentra op het platteland. Hierna bespeelden ze het CPA (Centro Pro Arte), later SPA (Sentro Pro Arte), dat op 6 september 1968 werd geopend op Davelaar met plaats voor 700 bezoekers.

In de jaren ’80 en ’90 bleef Jamanika commerciële successen oogsten met zijn volkse komedies, met voorstellingen als Biriña den Come Back (1987), Atami riba dje (1989), Celeste; e paloma blanku (Celeste, de witte duif, circa 1994) en Muhenan pa rumba na 2000 (Vrouwen op weg naar 2000, eind jaren ’90).

In de jaren ’00 heeft Jamanika heeft zijn Arte Proba inmiddels omgedoopt tot Grupo Elouisa, onder welke naam hij ook een tv-kanaal met voor tv geproduceerde theaterstukken leidt. Een van de belangrijkste voorstellingen uit deze periode is Ata! Nos a lubida riba Mai (O jee, we zijn Mai vergeten, 2009).

Vanuit de groep van Jamanika hebben zich verschillende volkstheatergroepen afgesplitst. Pachi Damon, Percey ‘Boskwiri’ Benita en Juny Aniceta zijn enkele theatermakers die bij de Grupo vandaan komen.

Theater/Dans

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners