Anny de Lange

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Anny de Lange(1917 - 1987) was een Nederlands actrice. Zij was al jong bezig met toneel en gedichten. Op de Arbeiders Jeugd Centrale kwam zij in contact met Jacques van Elsacker die haar les gaf in de voordrachtskunst. Bovendien nam zij ter voorbereiding op de toneelschool, waar zij in de jaren 1939 - 1942 tot de leerlingen behoorde, aan de Rotterdamse Volksuniversiteit lessen van Ko Arnoldi. In 1942 debuteerde zij bij het Gemeentelijk Theaterbedrijf als Zaartje Jans in Thomas Asselijns "Jan Klaasz of de gewaande dienstmaagd", in 1982 zette zij een punt achter haar carrière. In die veertig jaren stond zij elk seizoen op de planken en was bovendien enige tijd docente aan de Toneelschool Arnhem. Ook maakte zij deel uit van de hoorspelkern en is onder andere te horen op diverse (hoorspel)sprookjes-grammofoonplaten uit de jaren '50 en '60. Samen met De Damrakkertjes was zij te horen op grammofoonplaten over Pinkeltje.

Driemaal viel haar een onderscheiding ten deel: in 1959 de Zilveren Bouwmeesterprijs en in 1962 en 1967 de Theo d'Or.

Anny de Lange trouwde in 1946 met etser en lithograaf Ab Sok.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners