Annekee van Blokland

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Annekee van Blokland (1956-2005) is een Nederlandse theatermaakster; regisseuse; schrijfster en actrice. Zij wist al vroeg dat ze aan het toneel wilde. In haar kindertijd speelde ze vaak haar lievelingsboeken na en hiermee werd de kiem gelegd voor haar latere toneelwerk. Nadat ze in 1981 afstudeerde aan de Toneelschool Arnhem, ging ze als actrice aan het werk bij diverse gezelschappen zoals Pro Theater en De Voorziening. Vanuit de kleinschalige voorstelling Hotel Bonheur ontstond in 1985 het gezelschap Bonheur dat zich eerst in Arnhem en later in Rotterdam vestigde. Samen met Trudi Maan vormde ze meer dan tien jaar de artistieke kern van Bonheur: Annekee van Blokland als regisseur, schrijver en actrice en Trudi Maan als vormgever. De verregaande wisselwerking tussen regie en vormgeving was bepalend voor hun voorstellingen, waarbij de theatrale ruimte op een bijzondere wijze werd aangekleed. Voor haar voorstellingen nam ze geen toneelstukken als uitgangspunt, maar uitsluitend literaire werken. Uit haar repertoirekeuze bleek een voorliefde voor minder bekende auteurs als Djuna Barnes en Jonathan Safran Foer. In 1988 kreeg ze de Rotterdamse Pendrecht Cultuurprijs toegekend vanwege haar bijzondere verdiensten op het raakvlak van literatuur en theater. Annekee van Blokland werd 48 jaar.

Theater

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die zij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij zij de dramaturgie deed

Idem de voorstellingen waarbij zij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor de vertaling

Idem voor het decor

Idem voor de kostuums

Idem voor het licht

Idem voor de grime en het kapwerk

Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd voor de fotografie

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners