Anne Evans

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif
NAAM: Anne Evans
VOLLEDIGE NAAM: Dame Anne Evans DBE
GEBOREN: 20 augustus 1941
LAND: Nederland
BEROEP: Zanger
JAREN-ACTIEF: 37 (als sopraan)

Dame Anne Evans, Order of the British Empire (Londen, 20 augustus 1941) is een internationaal succesvol Brits sopraan van Welshe afkomst.

Biografie

Opleiding Dame Anne studeerde aan het Royal College of Music (bij onder andere Margaret Cable) en aan het Conservatoire de musique de Genève. Daar werd ze aangenomen zonder dat ze enige formele training had als zangeres. Tijdens haar auditie in Genève zong ze Carmen. Ze begon haar studie aan het Royal College als mezzosopraan, maar een van haar leraren herkende haar potentie als sopraan.

Carrière Anne Evans maakte haar debuut in 1967 als gravin Ceprano in La traviata in Genève en kreeg in 1968 voor het eerst de hoofdrol als Fiordiligi in Così fan tutte bij wat toen Sadler's Wells heette en nu bekend is als de Engelse Nationale Opera met algehele instemming.

In het begin van haar carrière zong ze veel hoofdrollen als sopraan, in opera's van Puccini en Mozart, zoals Tosca en gravin Almaviva in Le nozze di Figaro. Tegen het eind van de jaren zestig begon ze aan de lichtere rollen van Wagner, zoals Elsa in Lohengrin en Senta in Der fliegende Holländer; deze rollen werden haar handelsmerk.

Het was echter de rol van Brünnhilde in Die Walküre van Richard Wagner die haar internationale beroemdheid bezorgde, in het bijzonder van 1989 tot 1992 in Wagners tempel in Bayreuth, een prestatie die ook op cd en video (die inmiddels is overgezet naar dvd) is vastgelegd, en die gedirigeerd werd door Daniel Barenboim. Voor deze uitvoering kreeg ze een Olivier Award.

Ook speelde ze de rol van Isolde in Tristan en Isolde, een rol die vaak wordt beschouwd als haar beste prestatie.

Anne Evans ontving in 2000 de Order of the British Empire (DBE).

Vanaf 2003 treedt ze niet meer op, om zich te kunnen wijden aan het geven van ‘Master Classes’ en het coachen van Britse zangers en zangeressen in de techniek die nodig is voor het uitvoeren en zingen van rollen in opera's van Wagner.

In 2005 had ze zitting in de jury van de BBC Cardiff Singer of the World Competition. Ze zong daar nog eenmaal gedeelten uit haar beroemde rollen in opera's van Wagner.

Externe links

Theater/Dans

Voor een overzicht van alle voorstellingen zie: Alle voorstellingen van Anne Evans

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners