Anna Tsygankova

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
AnnaTsygankova 626x932.jpg

Bron foto: Website Het Nationale Ballet
NaamAnna Tsygankova
BeroepDanser
DisciplineDans
TrefwoordenKlassiek Ballet

Biografie

Voordat Anna Tsygankova (Novosibirsk, Rusland) in 2007 naar Nederland kwam, had ze een indrukwekkende solistencarrière achter de rug bij het befaamde Bolsjoi Ballet, het Hongaars Nationaal Ballet – waarmee ze nog steeds regelmatig optreedt – en het Ballett der Wiener Staatsoper.

Anna is opgeleid aan de balletacademie in Novosibirsk en de Académie de Danse Classique Princesse Grace in Monte Carlo. Ze heeft diverse internationale dansprijzen op haar naam staan en ontving in 2008, een jaar na haar aantreden bij Het Nationale Ballet, de Alexandra Radius Prijs. Door tijdschrift Dance Europe werd ze genomineerd als ‘outstanding dancer of the year 2010’ voor haar vertolking van Hans van Manens Sarcasmen. In 2011 weerd ze voor haar rol als Kitri in Don Quichot – genomineerd voor De Zwaan voor de Meest Indrukwekkende Dansprestatie 2011.

Op het Dance Open Festival 2014 in Sint-Petersburg, werd Anna Tsygankova onderscheiden met de Dance Open Grand Prix. Tsygankova won de prijs voor haar uitvoering van Delibes suite, een pas de deux van choreograaf José Martinez. Tsygankova danste die pas de deux tijdens de Grand Prix in Sint-Petersburg met Matthew Golding, vaste gastsolist van Het Nationale Ballet.

In 2016 was Anna Tsygankova winnaar van de Zwaan voor meest indrukwekkende dansprestatie voor haar rol in Mata Hari bij Het Nationale Ballet. (uit het juryrapport:) "Met haar fabelachtige techniek, haar krachtige persoonlijkheid en haar schitterende uitstraling laat Anna Tsygankova, deze danseres van wereldformaat, haar Mata Hari lezen als een nieuwe klassieker."

Theater/Dans

Overzicht van de premierevoorstellingen van Anna Tsygankova in Nederland, zie Voorstellingen Anna Tsygankova

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners