Ann Hasekamp

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nacht, Moeder... 93761.jpg

Ann Hasekamp in Nacht, Moeder, Impresariaat Jacques Senf 1984. Foto: Jutka Rona. Collectie TIN.
NaamAnn Hasekamp
Volledige naamAnn Elizabeth Hasekamp
Geboren25 december 1926
Voorburg
Overleden22 september 2009
Amsterdam
BeroepActeur

Ann Hasekamp (Ann Elizabeth Hasekamp, 25 december 1926 - Amsterdam, 22 september 2009) was een Nederlands actrice.

Biografie

Ann Hasecamp is een dochter van een Nederlandse vader en een Engelse moeder. Na haar middelbare schooltijd studeerde zij aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding, terwijl zij in haar vrije tijd bij een amateurtoneelgezelschap speelde. Via Bob van Leersum kon zij in 1948 van haar hobby haar beroep maken. Zij kwam in 1948 als actrice bij de Haagse Comedie en was aan verscheidene gezelschappen verbonden. In 1971 werd haar de Colombina toegekend voor haar rol in "De kersentuin" van Anton Tsjechow.

Hasekamp was te zien in verschillende Nederlandse films en tv-reeksen. Zij speelde onder meer in de films De Anna (1983), De zondagsjongen (1992), De flat (1994) en De Tasjesdief (1995) en in de tv-reeks Het Zonnetje in Huis. Ook stond ze regelmatig voor toneelstukken op de planken onder meer bij het Rotterdams Toneel, Toneelgroep Centrum en Toneelgroep Amsterdam.

Hasekamp was de tweede echtgenote van de acteur Ton Lutz, die enkele maanden vóór haar overleed. Zij zelf was eerder gehuwd geweest met de acteur Peter Holland.

Theater/Dans

Voor een overzicht van alle voorstellingen van Ann Hasekamp zie: Alle voorstellingen van Ann Hasekamp

Foto's

Escapade 159410.jpg Nathan de Wijze 103830.jpg

Links: Bob de Lange en Ann Hasekamp in Escapade, Het Vrije Toneel, 1953. Rechts: Ann Hasekamp en Guus Hermus in Nathan de Wijze, Toneelgroep Centrum 1963. Foto's: Lemaire en Wennink/MAI. Collectie TIN.

Drie zusters 102575.jpg De kersentuin 111377.jpg

Links: v.l.n.r. Sacha Bulthuis, Ann Hasekamp, Annet Nieuwenhuijzen in Drie zusters, Zuidelijk Toneel Globe 1972. Foto: F.L. Lemaire. Rechts: v.l.n.r. Henk Molenberg, Huib Rooymans, Ank van der Moer, Ann Hasekamp, Hans Kemna in De kersentuin, Zuidelijk Toneel Globe 1970. Foto: Philip Mechanicus. Collectie TIN.

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners