Ank van der Moer: Repertoire - Toneel - N.V. Het Residentie Toneel

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Ank van der Moer, 1955. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Ank van der Moer:

N.V. Het Residentie Toneel

Ank van der Moer met haar echtgenoot Guus Oster in Waar is mijn dochter?, Residentie Tooneel 1943. Fotograaf onbekend. Herkomst: Privécollectie.

Aan het eind van de jaren dertig ontstond vanuit het Haagse gezelschap Het Hofstad Tooneel de N.V. Het Residentie Tooneel. De Koninklijke Schouwburg in Den Haag was het thuistheater van het gezelschap. Tijdens de bezettingsjaren ging Het Residentie Tooneel door met spelen – uiteraard met een aangepast repertoire. Toen het gezelschap ten faveure van het Deutsches Theater in den Niederlanden uit De Koninklijke Schouwburg – door de bezetter omgedoopt in Stadsschouwburg – werd gezet, verlegde het zijn activiteiten naar de Princesse Schouwburg. Maar zodra de oorlog voorbij was en het Deutsches Theater in den Niederlanden een zachte dood gestorven was, nam Het Residentie Tooneel haar eigen huis weer in bezit – waarbij de oorspronkelijke naam direct in ere werd hersteld.

Tekstboekje van Waar is mijn dochter?, geschreven door Ank van der Moer. Collectie TIN.

Ank van der Moer trouwde in 1942 met Guus Oster. Samen met hem verhuisde ze van Amsterdam naar Den Haag en allebei vonden ze een engagement bij Het Residentie Tooneel. Ank van der Moer speelde er haar eerste rol in datzelfde jaar, tevens het jaar waarin haar dochter Annemarie geboren werd. Daarna zou ze, tot in 1944, nog zes andere rollen bij dit gezelschap vertolken. Bovendien schreef ze in deze periode twee toneelstukken die allebei door Het Residentie Tooneel werden uitgevoerd. In respectievelijk 1942 en 1943 schreef zij de stukken Waar is mijn dochter? - een blijspel waarin zij samen met haar echtgenoot optrad - en Om een half millioen dat zij tevens zelf regisseerde. De actrice heeft zich later vaak moeten verantwoorden voor het feit dat zij doorspeelde tijdens de oorlog. Haar verklaring was eenvoudig: ze kón niet anders dan spelen. Bovendien kwam er tijdens die jaren van bezetting meer publiek op de voorstellingen af dan daarvoor. De behoefte aan afleiding was kennelijk aanwezig.

Hieronder vindt u een overzicht van de zeven stukken van de N.V. Het Residentie Tooneel waarbij Ank van der Moer betrokken was als actrice, schrijfster en regisseur.

Foto's

Johan de Meester jr. en Ank van der Moer in Waar is mijn dochter? N.V. Het Residentie Tooneel, 1943. Foto T.A. Meijer. Collectie TIN. Paul Steenbergen en Ank van der Moer in Amphitryon, N.V. Het Residentie Tooneel 1943. Foto: Schimmelpenningh. Collectie TIN.

Links: Johan de Meester jr., Ank van der Moer in Waar is mijn dochter?, 1943. Foto: T.A. Meijer. Rechts: Paul Steenbergen, Ank van der Moer in Amphitryon, 1943. Foto: Schimmelpenningh. Collectie TIN.

Portret van Ank van der Moer en Dirk Verbeek tijdens de generale repetitie van Om een half millioen 111417.jpg

Dirk Verbeek en Ank van der Moer tijdens een repetitie van Om een half millioen, 1943. Foto: N.V. Centraal Nederlandsch Fotopersbureau. Collectie TIN.

Overzicht