André van Duin: Repertoire - Televisie - 1970-1979

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

André van Duin, 1975.

Een Leven Lang Theater André van Duin:


André van Duin - Televisie: 1970-1979

Voorzijde DVD "Het meisje met de blauwe hoed".

  • 29 september 1972: Het meisje met de blauwe hoed. Omroep: NCRV, Regie: Dick van 't Sant; Rol: Toontje. Met o.a.: Jenny Arean, Coen Pronk, Huib Rooymans. De serie is een bewerking van de film Het meisje met den blauwen hoed uit 1934 en gebaseerd op de gelijknamige roman van Johan Fabricius. Eerste uitzending op 29 september 1972, de laatste, zevende aflevering op 12 december van dat jaar. In het najaar van 1973 werd de serie, met dubbele afleveringen, herhaald. Inhoud: Het meisje met de blauwe hoed vertelt het verhaal van Daan Pieters (Huib Rooymans) die wordt opgeroepen voor het leger. Hier komt hij Toontje Bulthuis (André van Duin) tegen die niet bepaald gesteld is op de regels die hen opgelegd worden. De twee worden al snel goede vrienden. Wanneer ze een keer samen op stap gaan komen Betsy (Jenny Arean), een meisje met een blauwe hoed, tegen. Daan verleidt haar, maar moet al zijn weekgeld aan haar besteden om haar tevreden te houden. Wanneer hij zijn meisje mee naar huis neemt, zijn zijn ouders niet bepaald gelukkig met zijn keuze. Uit protest besluit hij haar ten huwelijk te vragen.
  • 3 april 1973: Time is money of Een drukke dag uit het leven van André van Duin. Omroep: NCRV; Regie: Paul Cammermans; Muziek: Harry van Hoof. Soloshow met André van Duin in de hoofdrol. Typerend zijn de rood-blauw-geel gekleurde Citroën 2CV waarin Van Duin rondrijdt en de grote klok die hij daarin meesleept. Opnames vinden op verschillende locaties plaats. Het programma bevat vooral visuele grappen en zo min mogelijk tekst, om rekening te houden met een mogelijk geïnteresseerde internationale markt. Van Duin zingt o.a. zijn eerste hit Hé! Hé! (ik heet André), het lied dat hij in 1964 al zong in De Zaterdagavondshow van Willy en Willeke Alberti.
  • 1974/1975: Dag, dag, heerlijke lach. Omroep: TROS; Regie: Robert Kaesen. Met o.a.: Frans van Dusschoten, Carry Tefsen, Ria Valk, Nicole & Hugo, Conny Vink, The Robert Kaesen Dancers en het Combo Coen van Orsouw jr. De revue Dag, dag, heerlijke lach wordt door de TROS in verschillende delen in het najaar van 1974 en de winter van 1975 uitgezonden. Het programma wordt aangekondigd als "Showprogramma van André van Duin met sketches, liedjes en dans". En bestaat steeds uit televisieregistraties van de show terwijl deze in verschillende theaters in het land wordt gespeeld. De shows worden enorm goed bekeken en op 24 mei 1975 ontvangt André van Duin voor deze televisieregistraties de gouden Televisierring 1975. In de zomer van 1975 worden de hoogtepunten uit de shows herhaald. De revue is niet dood, maar springlevend dankzij de televisie. Dat bewijzen de uitverkiezing van André van Duin en Frans van Dusschoten tot winnaars van de Teleivizierring 1975!, roept ceremoniemeester Wim Ibo bij de elfde uitreiking van deze jaarlijkse onderscheiding.
  • 1975/1976: André van Duin's Pretmachine. Omroep: TROS; Regie: Robert Kaesen. Met o.a.: Corrie van Gorp, Frans van Dusschoten, Donald Jones, George Baker Selection, The Drifters en de Robert Kaesen Dancers. De revue André van Duin's Pretmachine wordt door de TROS in verschillende delen in het najaar van 1975 en de winter van 1976 uitgezonden. Het programma wordt aangekondigd als "Showprogramma van André van Duin met sketches, muziek en dans". De programma's bestaan steeds uit televisieregistraties van de show terwijl deze in verschillende theaters in het land wordt gespeeld. Net als de vorige reeks televisieshows (Dag, dag, heerlijke lach) worden de shows goed bekeken.
  • Najaar 1976: Hotel de Botel. Omroep: TROS; Regie: Guus Verstraete Jr.; Met o.a.: Corrie van Gorp, Allard van der Scheer, Ronnie Bierman. Komische serie van zeven afleveringen van elk een half uur rondom André van Duin. De serie speelt zich af in een hotel en Van Duin speelt Koos Overwater, de broer van de hotelier. De serie is gebaseerd op het Britse Fawlty Towers. Eerste uitzending vond plaats op 1 oktober 1976.
  • 1977/1978: De Dik Voormekaar Show. Omroep: NCRV; Regie: Guus Verstraete Jr. Met: Ferry de Groot. Wekelijkse humoristisch show vol korte sketches en persiflages rond presentator Dik Voormekaar (André van Duin) en zijn assistent meneer De Groot (Ferry de Groot). Met naast gasttypetjes ook vaste types als Ome Joop, Harry Nak en de dames Bep en Toos. Citaat naar aanleiding van deze show: "In oktober 1977 kondigt André van Duin aan dat hij voorlopig wil stoppen met zijn theateractiviteiten: Ik wil mij een jaar lang bezinnen op de toekomst. Hij wil zich meer focussen op het medium film en televisie. De eerst resultaten zijn de avonturen van Dik Voormekaar op de NCRV-televisie. De twintigminutenshows worden geregiseerd door Guus Verstraete en de manshoge poppen worden besteld bij het Amsterdamse bedrijf Slabbers, die indertijd ook de poppen voor 'De Fabeltjeskrant' maakte. De 36 shows ontstaan op de zolder van André's molen in Rijnsaterwoude, waar Ferry de Groot, technicus en stem van meneer de Groot, en Van Duin de geluidsbanden opnemen." Het programma wordt op televisie geen succes. "Dat was een beetje te voorzien. We werden té zeer beperkt in onze mogelijkheden. Het medium televisie is minder handzaam dan de radio. Bij de televisie kon niet ieder idee onmiddellijk gebruikt worden. Bovendien - en dat heeft ook een rol gespeeld - hadden wij nogal konkurrentie van de Muppet Show op televisie. Die jarenlange ervaring in het poppenwezen misten wij...." (Geciteerd uit: waarschijnlijk het KRO-omroepblad, ca. 1979)
  • 30 september 1977: André anders dan anders. Omroep: Tros; Regie: Guus Verstraete Jr. Met o.a.: Corrie van Gorp, Imca Marina en Hammie de Beukelaar. Liedjesprogramma van André van Duin met medewerking van Corrie van Gorp, Imca Marina en Hammie de Beukelaar. Tussen de muziekstukjes door houdt Van Duin straatinterviews op diverse locaties in het land. Het programma is gemaakt rond Van Duin's elpee And're André.
  • Winter 1977: André van Duin's Lachcarrousel. Omroep: TROS; Regie: Guus Verstraete Jr. Met o.a.: Corrie van Gorp, Frans van Dusschoten, Donald Jones, The Robert Kaesen Dancers en Heddy Lester. Serie televisieshows van de eerder in Carré opgenomen theaterrevue André van Duin's Lachcarrousel.
  • Zomer 1978, zomer 1979: Te land, ter zee en in de lucht. Omroep: TROS; Regie: René Stokvis. Wekelijks amusementsprogramma dat telkens vanaf een andere buitenlokatie wordt uitgezonden en waarbij deelnemers met zelfgebouwde voer-, vaar-, of vliegtuigen zo snel mogelijk een parcours moeten afleggen. André van Duin presenteert de shows, en levert commentaar middels het typetje meneer Vreugdevol. Gezien het succes in de zomer van 1978 werd het programma voortgezet in zomer van 1979, wederom gepresenteerd door André van Duin. In de jaren daarna zijn er andere presentatoren, maar het programma is tot en met de zomer van 2006 uitgezonden geweest.
  • 6 oktober 1978: André anders dan anders. Omroep: TROS. Met o.a.: Corrie van Gorp en Rita Corita. Liedjesprogramma van André van Duin met medewerking van Corrie van Gorp en Rita Corita. Het programma is gemaakt rond het uitkomen van Van Duin's elpee And're André 2.
  • 3 november 1978: Corrie en haar mannen. Omroep: TROS; Regie: Robert Kaesen. Showprogramma van Corrie van Gorp met een aantal mannen die in haar theaterleven een grote rol hebben gespeeld: Willem Nijholt, Jaap Stobbe, Frans van Dusschoten, André van Duin en Wim Koopmans. André van Duin en Corrie van Gorp zingen o.a. een medley als meneer en mevrouw De Bok. Het programma wordt herhaald op 14 augustus 1980.
  • 23 december 1978: Andre's Kerstshow. Omroep: TROS; Regie: Egbert van Hees. Met o.a.: Frams van Dusschoten, Corrie van Gorp, Ted de Braak, Willem van Hanegem, Rita Hovink, Imca Marina, Jo de Meyere, Kick Stokhuyzen, Chriet Titulaer. Showprogramma rond André van Duin in kerstsfeer opgenomen op een dorpsplein (als decor in de studio) waarin kerstliedjes worden gezongen, grappen gemaakt en enkele sketches gespeeld.
  • 24 februari 1979: André van Duin Revue - Lach om het leven. Omroep: TROS; Regie: Robert Kaesen. Met o.a.: Frans van Dusschoten, Corrie van Gorp, Donald Jones, Robert Kaesen Dancers. Hoogtepunten uit de theaterrevue Lach om het leven van André van Duin opgenomen in theater Orpheus in Apeldoorn. Herhaling van de uitzending op 18 oktober 1979.
  • 5 mei 1979: André van Duin Solo. Omroep: TROS; Regie: Erik van Reyendam. Showprogramma van André van Duin met als vaste gasten Corrie van Gorp en Frans van Dusschoten. Met liedjes van de gelijknamige elpee. Muzikale begeleiding door TROS-TV-Orkest onder leiding van Coen van Orsouw Jr.
  • 8 november 1979: Veel liefs van Corrie. Omroep: TROS; Regie: Rien van Wijk; Rol: ideale man. Met o.a.: Corrie van Gorp, Bruni Heinke, Jaap Stobbe en Manfred de Graaf. Voor de TROS maakt Corrie van Gorp een aantal televisieshows, waaronder Veel liefs van Corrie, een personalityshow waarin André van Duin een belangrijke gast is. In het verhaal van de show speelt Van Duin de ideale man. Van Gorp en Van Duin verschijnen als bruidspaar op hun huwelijkreceptie. Ze bedanken zingend de gasten van wie ze stuk voor stuk een peper-en-zout-stel krijgen. Vervolgens spelen Van Gorp en Van Duin een sketch als pasgetrouwd paar. Ze hebben ieder, zonder dit van elkaar te weten, vrienden uitgenodigd voor het diner. Ze denken dat de paren elkaar onderling niet kunnen uitstaan, dus ze doen alle mogelijke moeite hen bij elkaar vandaan te houden, hetgeen natuurlijk niet lukt.
  • 29 november 1979: André van Duin's jubileumshow. Omroep: TROS; Regie: Rien van Wijk. Showprogramma gepresenteerd door Frans van Dusschoten ter gelegenheid van André van Duins vijftienjarig artiestenjubileum. Met medewerking van Corrie van Gorp en muzikale leiding van Coen van Orsouw Jr. Herhaling van de uitzending op 27 december 1979.
  • 1979: Thuisbank met André van Duin. Omroep: STER. Reclamespot van de Postgiro en Rijkspostspaarbank waarin André van Duin vertelt hoe makkelijk het is om thuis bankzaken te regelen.

Bronnen