André Vandernoot

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif
NaamAndré Vandernoot

André Vandernoot (Brussel, 2 juni 1927 - Brussel, 6 november 1991) was een Belgisch dirigent.

Levensloop

Vandernoot studeerde aan het Koninklijk Muziek-Conservatorium te Brussel met onder andere het hoofdvak fluit en orkestdirectie aan de Hochschule für Musik te Wenen, Oostenrijk. In 1951 werd hij laureaat van het dirigentenconcours te Besançon, Frankrijk.

Sinds 1954 is hij als dirigent regelmatig verbonden aan het Nationaal Orkest van België te Brussel. In 1958 werd hij benoemd tot instructeur van de Koninklijke Vlaamse Opera te Antwerpen. Van 1959 tot 1973 was hij dirigent en artistiek directeur van de Muntschouwburg te Brussel. In het seizoen 1974-1975 was hij artistiek directeur van het Nationaal Orkest van België te Brussel. Van 1976 tot 1983 was hij de 1e gast-dirigent van DeFilharmonie van Antwerpen. Ook was hij directeur van het Noordhollands Philharmonisch Orkest te Haarlem van 1978 tot 1979. Van 1979 tot 1989 was hij chefdirigent van het Symfonisch Orkest van de RTBF te Brussel. In 1980er jaren was hij werkzaam als artistiek leider en vaste dirigent van het Brabants Orkest te Tilburg. Verder was hij gastdirigent bij het Concertgebouworkest te Amsterdam en bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Hij had ook nog verdere gastdirecties in Londen, Berlijn, Wenen, Parijs, Praag maar ook in Japan, Verenigde Staten en in Zuid-Amerika.en:André Vandernoot fr:André Vandernoot ja:アンドレ・ヴァンデルノート ru:Вандернот, Андре

Biografie

Theater/Dans

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners