De Balie Politiek Cultureel Centrum, Amsterdam

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gebouw De Balie.jpg
NaamDe Balie Politiek Cultureel Centrum, Amsterdam
PlaatsAmsterdam
TypeTheaterzaal
Openingsdatum1979

Informatie

In de zomer van 1979 werd in het voormalige kantongerecht aan het Kleine-Gartmanplantsoen Theater De Balie ingericht. De oorspronkelijke opzet was dat het theater als een tijdelijke, vervangende accommodatie zou dienen voor De Brakke Grond en De Engelenbak, die beide verbouwd werden. Nadat de verbouwing van de Nes-theaters voltooid was, werd de Stichting De Balie opgericht waarbij het Politiek Kultureel Centrum De Populier, Toneelgroep Sater en de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam (SLAA) betrokken waren. Politiek Cultureel Centrum De Balie is in het seizoen 1982-1983 met zijn activiteiten begonnen.

Vandaag de dag is De Balie een politiek, cultureel theater- en discussieplatform, met naast theaterzalen een bekend Grand Café-restaurant. De Balie is gespecialiseerd in een verscheidenheid aan terreinen: politiek, kunst, maatschappij, media en cinema, en organiseert met grote regelmaat uitdagende programma’s. De programma's laten zich altijd kenmerken door een scherp en analytisch karakter, waarmee De Balie midden in de maatschappij staat en geen vraag ongemoeid laat. Door middel van onder andere praatprogramma's, levendige discussies, uitvoerige debatten en theatervoorstellingen mixt De Balie op een eigenzinnige en creatieve wijze verscheidene invalshoeken. De Balie beschikt over een drietal theaterzalen (Grote Zaal, Kleine Zaal en Salon) waar een grote diversiteit aan programma’ s plaatsvindt. De Grote Zaal van De Balie is onlangs gerenoveerd en in klassieke staat hersteld. De zalen van De Balie worden ook verhuurd aan particulieren en bedrijven.

Programma's

De Balie werkt voor verschillende programma’s samen met een aantal vaste partners. Zo zijn de programma’s uit de series Mind the Gap en And Justice for All opgezet met Oxfam Novib, en vindt er al jaren het maandelijkse Volkskrant, KNAW en NEMO Kenniscafé plaats, waarin journalist-presentator Martijn van Calmthout de wetenschap bij actuele en spraakmakende kwesties betrekt. Tevens neemt De Balie deel aan het samenwerkingsverband Cineville, en werkt zij (nog steeds)geregeld samen met SLAA, die ook in De Balie gehuisvest is.

De programma's in De Balie worden bijna altijd live op internet uitgezonden via De Balie TV. De website van De Balie huisvest een rijk videoarchief van spraakmakende programma's met wereldgasten als Zizek en Coetzee door de jaren heen. Gespreksleiders van programma's in De Balie zijn en waren o.a. Bahram Sadeghi, Isolde Hallensleben, Pieter Hilhorst, Martijn de Greve. Daarnaast biedt De Balie een podium aan voor een verscheidenheid aan culturele en creatieve programma’s van anderen. Naast de eigen programmering verhuurt De Balie de zalen aan uiteenlopende bedrijven, stichtingen & organisaties.

Premieres

Een overzicht van de premieres van theatervoorstellingen die in dit gebouw plaats hebben gevonden.

Zie ook het overzicht van de theater-producties die door de organisatie zelf zijn geproduceerd en voorzover geregistreerd, onder de naam Balie Produkties / Balie de B.

Idem de theater-produkties onder de naam Balie Produkties

Externe Links

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007
  • wikipedia

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners