Amicitia, Sneek

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
NaamAmicitia, Sneek
Latere naamTheater Sneek, Sneek
PlaatsSneek
TypeTheaterzaal
ThemaToneel, Muziek, Film
Openingsdatum1864

Informatie

Oorspronkelijk gebouwd als: Ruimte voor vergaderingen en bijeenkomsten, vanaf 1815 een sociëteit (Leeuwenburg 12) en drogisterij De Wijde Gaper (Leeuwenburg 16).

Opening als theater: 1864

Verbouwd tot theater: Al in het begin van de negentiende eeuw hield de Maatschappij tot Nut van het Algemeen haar bijeenkomsten in de herberg van J. Rijseveld op Leeuwenburg 12. Na de verbouwing van 1934 werd het Amicitia Theater op 28 september 1934 heropend met de filmvoorstelling Voorjaarsparade. In 1976, na lange onderhandelingen tussen de familie Miedema en de gemeente Sneek, werd een overeenkomst gesloten: het gebouw Amicitia werd een combinatie van bioscoop en sociaal-cultureel centrum.

In 1934 werd een ‘rustig en modern’ interieur ontworpen door J. Peet; de firma Pander heeft alle betimmeringen aangebracht.

Sluiting als theater: december 2008

Sinds 2012 worden theatervoorstellingen gehouden in het nieuwe Theater Sneek.

Premieres

Zie Category:Premieres Amicitia, Sneek

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners