Amicitia, 's-Gravenhage

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Amicitia23.jpg
NaamAmicitia, 's-Gravenhage
PlaatsDen Haag
TypeTheaterzaal

Informatie

Amicitia, een uitgangscentrum in verbouwd klooster.

Aan het westeinde in Den Haag werd in de vijftiende eeuw het Agnietenconvent gebouwd dat na diverse bestemmingen te hebben overleefd in1928 verbouwd werd tot uitgangscentrum met diverse grote en kleine zalen Na een verbouwing in 1954, bleven er drie zalen, met respectievelijk 750, 350 en 180 plaatsen, over. Al spoedig werd de kleinste ingericht tot bioscoop Kriterion. De andere twee zalen werden gebruikt voor vergaderingen, modeshows, cabaret, bokswedstrijden, feesten, amateur- en beroepstoneelvoorstellingen. De Nieuwe Komedie (zie aldaar) is er o.a. opgetreden. De zalen hadden in verband met dansavonden geen oplopende vloer wat het zicht op het toneel uiteraard niet bevorderde.

In 1992 werd het inmiddels leegstaande en verwaarloosde complex verkocht met de bedoeling het te restaureren en nieuw leven in te blazen. Maar in 1996 werd het op de voorgevel na gesloopt en kwamen er appartementen.

Premieres

Zie Category:Premieres Amicitia, 's-Gravenhage

Bronnen

  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007
  • Website GuusRijven.com

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners