Alwin Nikolaïs

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif
NaamAlwin Nikolaïs
BeroepChoreograaf

Biografie

Een Amerikaanse choreograaf en kunstenaar die voor zijn producties doorgaans tegelijk ook zelf het muzikale environment als alle scenografische elementen ontwierp en ontwikkelde. Hij formuleerde de volgende definitie van dans: The art of motion which, left on its own merits, becomes the message as well as the medium.

In 1948 vormde hij in New York City, The Playhouse Dance Company, een gezelschap dat al snel bekend zou worden als Nikolais Dance Theatre. In 1949 voegde de Amerikaanse danser Murray Louis zich als solist bij het gezelschap en ontwikkelde zicht tot een levenslange artistiek medewerker die de pedagogische theorie ontwikkelde voor wat heden ten dage bekend staat als de Nikolais/Louis -bewegingstechniek.

Alwin Nikolaïs overleed in 1993, zijn artistieke nalatenschap is ondergebracht in de Nikolais/Louis Foundation for Dance, Inc. Zie hun website

Voor een uitgebreide biografie, zie: Wikipedfia in het Engels

Theater/Dans

Voor een overzicht van de choreografieën die in Nederland te zien zijn geweest zie: Choreografieën van Alwin Nikolaïs en zijn regie's; idem Decors, Kostuums, Lichtontwerpen, Muziek en klankbeelden

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners