Altin Alexandros Kaftira

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: Bestand is zoek
NaamAltin Alexandros Kaftira
BeroepDanser, Filmmaker

Biografie

Altin Kaftira, zoals hij nu te boek staat, kwam in 1995 dienst van Het Nationale Ballet als coryphée, maar werd al snel bevorderd tot 2e (in 1997) en tot 1e solist (1998). Hij verruilde deze positie in 1999 voor dezelfde positie bij English National Ballet om na één seizoen weer terug te keren bij HNB, waar hij zijn loopbaan als danser beëindigde in 2007.

Altin Kaftira danste alle grote solisten rollen in de klassieke balletten en daarnaast in een breed repertoire van Sir Fredeick Ashton, Balanchine, Rudi, Hans en Toer tot en met William Forsythe, Christopher Bruce, David Dawson en Ted Brandsen. Ook werd Altin gevraagd voor gastoptredens in 2006 voor het Gala des Etoiles du XXI siècle in Parijs en het Divine Dancers Ballet gala te Praag.

Altin kreeg zijn opleiding aan de Ballet academie van Tirana, Albanië, volgens oude Russische traditie, waar zijn moeder hem auditie had laten doen. Na zijn opleiding werd hij in 1990 solist bij het balletgezelschap van de Nationale Opera en Ballet aldaar, waar hij verbleef tot 1993.

Na zijn vertrek bij Het Nationale Ballet volgde hij met behulp van het Omscholingsfonds voor dansers een opleiding filmmaker en vestigde zich als zodanig vervolgens in Amsterdam, waar Het Nationale Ballet een belangrijke opdrachtgever werd. Voorst richtte hij met zijn voormalige collega (nog steeds) solist Mathieu Gremillet bij HNB de onderneming Dance2film.

Theater/Dans

Voor een overzicht van de voorstellingen van Altin Alexandros Kaftira zie Voorstellingen Altin Alexandros Kaftira

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners