Alexandra Alphenaar

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif
NaamAlexandra Alphenaar
Geboren6 november 1981
Medemblik
BeroepActrice


Alexandra Alphenaar (Medemblik, 6 november 1981) is een Nederlands actrice en musicalactrice.

Biografie

Alphenaar was te zien in onder meer Lieve Lust, Onderweg Naar Morgen, Wittekerke en Tiramisu. Ze is echter vooral bekend door de rol Ronja Huygens in Goede tijden, slechte tijden, waarin zij tussen mei 2008 en mei 2010 te zien was.

Eerder was ze te zien in de musicals Turks Fruit en Route 66. Verder speelde enige tijd de rol van Liesl von Trapp in The Sound of Music. Gedurende seizoen 2010-2011 zal ze te zien zijn in Dr. Dolittle, naast onder meer Edwin Rutten.

Jeugd en debuut

In havo 5 deed Alphenaar auditie aan de Academie voor Kleinkunst in Amsterdam. Daar kreeg ze les van onder meer Karin Bloemen, Peter Römer en Joost Prinsen. Als stageproject was ze in het seizoen 2003/2004 te zien in Lustrum met Brigitte Kaandorp en Bert Klunder. Ze studeerde af met Ren Lenny Ren, de rockopera van Acda en De Munnik, waarmee ze in 2004/2005 door Nederland tourde. In de zomer van 2004 behaalde ze haar diploma.

Beginjaren

In 2004 werkte Alphenaar voor een tweede keer samen met Kaandorp voor een concert in het Concertgebouw in Amsterdam, begeleid door het Metropole Orkest. Daarna besloot ze zich meer te gaan oriënteren op televisie en film en werkte ze mee aan Klokhuis en Fox Kids Planet Live. Daarnaast was ze te zien in commercials van onder andere Heineken, Amstel Bier en McDonald's. Ze werd in 2006 gecast voor een rol in de kortfilm Luctor. Deze film ging op 13 september 2009 in première op het Film by the Sea-festival in Vlissingen.

Daarnaast had ze gastrollen in Parels & Zwijnen, Onderweg Naar Morgen en Wittekerke en speelde ze een rol in de film Tiramisu, naast onder meer Anneke Blok en Jacob Derwig. Ook was ze te zien in West Side, een serie van AT5.

Doorbraak

In 2008 werd Alphenaar gecast voor de rol van Ronja Huygens in Goede tijden, slechte tijden. Samen met Anita Donk, Peter Post en Emiel Sandtke vormde ze sinds 22 mei 2008 de nieuwe soapfamilie Huygens. In 2009 speelde ze tevens een rol in Gewoon Praten, een film van Beer ten Kate en tevens zijn afstudeerproject aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

Op 5 september van dat jaar deed Alphenaar met Peter Post, Ruud Feltkamp, Gigi Ravelli en Everon Jackson Hooi mee in Let's Dance. Ze dansten op We're All in This Together uit de film High School Musical en werden aan het einde van de aflevering naar huis gestemd. Enige tijd later werd Alphenaar gecast voor de rol van Liesl von Trapp in The Sound of Music, een productie van V&V Entertainment en Efteling Theaterproducties. Ze speelde de rol van november 2009 tot februari 2010.

Op 18 maart 2010 werd bekend dat de hele familie Huygens uit Goede tijden, slechte tijden zal worden geschreven. Alphenaar vertrok vrijwillig nadat de producenten geweigerd hadden om in het opnameschema rekening te houden met haar hoofdrol in Dr. Dolittle. Op 9 april 2010 was haar laatste draaidag bij de soap; in mei was ze voor het laatst te zien.

Persoonlijk

Alphenaar komt uit West-Friesland. Haar vader is goochelaar van beroep en tourde met Hans Klok door Europa onder zijn artiestennaam Tony Wilson.

Ze vormde tot augustus 2008 een koppel met Nick Nielsen.

Theater/Dans

Voor een overzicht van alle voorstellingen zie: Alle voorstellingen van Alexandra Alphenaar

Theatrografie

Theater
Jaar Productie Rol Opmerkingen
2001 Het Wordt Steeds Leuker Onbekend Academie voor Kleinkunst
2003 Carmen Onbekend Academie voor Kleinkunst
Driestuiversopera Onbekend
2003–2004 Lustrum Onbekend
2004–2005 Ren Lenny Ren Ensemble Rock-opera
2006–2007 Turks Fruit Ensemble
Liefde is kouder dan de dood] Nynke
2007–2008 Route 66 Sally
2009-2010 The Sound Of Music Liesl Von Trapp
2010-2011 Dr.Dolittle Emma

Film

Filmografie

Film
Jaar Productie Rol Opmerkingen
2006 Luctor Voorlichtster Rijkswaterstaat Kortfilm
2007 Tiramisu Onbekend
2009 Gewoon Praten Jessica Damer
Televisie
Jaar Productie Rol Opmerkingen
2005 Parels & Zwijnen Onbekend
2006 West Side Onbekend
Lieve Lust Meisje van Joep Afl. 1.13
2007 Onderweg Naar Morgen Arts in het AZB 28 maart 2007
Wittekerke Femke Vervoort
2008–2010 Goede tijden, slechte tijden Ronja Huygens

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners