Alexandre Benois

Uit TheaterEncyclopedie
(Doorverwezen vanaf Alexander Benois)
Ga naar: navigatie, zoeken
Benua Bakst.jpg

Portret van Alexandre Benois

Biografie

Alexandre Benois (1870 - 1960), was een Russisch kunstenaar, criticus en kunsthistoricus.

Benois was een van de oprichters van de Peterburgse kunstenaarsbeweging Mir Iskoesstva. Hij verwierf in West-Europa vooral bekendheid als theaterontwerper. Zijn bekendste ontwerpen zijn die voor het ballet Petroesjka (1911) op muziek van Igor Stravinsky, waarvoor hij ook mede het libretto schreef. Een ander werk van Stravinsky waarvoor Benois decors en kostuums maakte, is de opera Le Rossignol (1914). Beide producties zijn gemaakt voor de Ballets Russes van Sergej Diaghilev. Daarnaast werkte Benois als theaterontwerper onder andere voor het gezelschap van Ida Rubinstein, Teatro alla Scala in Milaan en voor de Opéra de Paris.

In Rusland is Benois vooral ook bekend als graficus en schilder van historiserend]]e scènes met vaak de 18e eeuw in Rusland (het hof van Peter de Grote) en in Frankrijk (Versailles) als onderwerp. Zijn kunsthistorische werken, waaronder een driedelige 'Kunstgeschiedenis van alle tijden en landen', en een 'Geschiedenis van de Russische kunst' worden in Rusland nog regelmatig herdrukt.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht, c.q. in Nederland te zien zijn geweest waarbij hij geregistreerd werd als auteur in de Productiedatabase

Idem voor het decor

Idem voor de kostuums

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners