Albert van der Hoogte

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif
NaamAlbert van der Hoogte
Volledige naamAlbertus Gerhardus van der Hoogte
Geboren
De datum "Amsterdam, 2 december 1909" kon niet verwerkt worden.
Amsterdam, 2 december 1909
Overleden
De datum "Voorburg, 13 februari 1970" kon niet verwerkt worden.
Voorburg, 13 februari 1970
BeroepVoordrachtskunstenaar

Biografie

Albert van der Hoogte, pseudoniem van Albertus Gerhardus van der Hoogte, was een Nederlands romanschrijver en voordrachtskunstenaar.

Van der Hoogte volgde zijn studie in Leiden, waar hij rechten, letteren en wijsbegeerte studeerde. Van Der Hoogte was na de Tweede Wereldoorlog officier van justitie en auditeur-militair in Nederlands-Indië (Bandoeng, Soerabaja. Zijn ervaringen daar leverden stof voor twee koloniale romans. Na terugkeer uit Nederlands-Indië, werd Van Der Hoogte ambtenaar kunstzaken bij de gemeente Den Haag. Als ambtenaar en bestuurslid van het Haagsch Cultureel Centrum was hij betrokken bij onder meer de oprichting van het Nederlands Dans Theater en het Nederlands Letterkundig Museum. Voor zijn boek Het laatste uur, dat vertaald is in het Duits en het Frans, ontving Van Der Hoogte in 1956 de Vijverbergprijs, de latere F. Bordewijk-prijs.

Werken

  • Ballade van een luchtreis (1947)
  • Het laatste uur (1953)
  • Van pluche en plastic (1953)
  • Huis in de nacht (1956)
  • Ballade van de oude stad (1960)

Externe links

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners