Albert van Doorn

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif
NaamAlbert van Doorn
Geboren15 mei 1891
Amsterdam
Overleden1 maart 1986
Soest
BeroepAuteur, Musicus

Levensgeschiedenis

Gehuwd met Nel Oosthout (1902-1991) in 1934.

Gescheiden van Nel Oosthout in 1959.

Gehuwd met A.J. Everaars in 1959.

Ouders: A. van Doorn en E. Claus.

Pas op latere leeftijd maakte Albert van Doorn (geboren op 15 mei 1891 te Amsterdam) de overstap van muziek (hij was cellist) naar toneel. Jarenlang verzorgde hij samen met zijn echtgenote Nel Oosthout voordrachtsprogramma's. Bovendien regisseerde hij beroeps- en amateurgezelschappen en zette hij zich in voor de educatieve aspecten van het creatief spel. Albert van Doorn overleed op 1 maart 1986 te Soest. (Bron Nederlands Theaterjaarboek).

Albert van Doorn was van huis uit cellist. Hij speelde tot 1926 in het Concertgebouworkest, maakte vervolgens een wereldtournee met het bekende Roth Kwartet en ging zich na 1932 ook met toneel bezighouden, voornamelijk als regisseur. Hij werkte bij diverse beroeps- en amateurtoneelgezelschappen, verzorgde programma's met Nel Oosthout (zijn echtgenote van 1934 tot 1959), bestaande uit modern en klassiek repertoire, en was in de loop der jaren docent op het gebied van toneel, voordracht, toneelgeschiedenis, stemvorming en algemeen creatief spel. Vanaf de oprichting heeft hij zich met deze vakken ingezet voor de academie in Utrecht. Op zijn 88e jaar trok hij zich terug. Albert van Doorn schreef toneelstukken over Galileï en Jacoba van Beieren en vertaalde enige Franse boeken.

Werken

Bronnen

Acteurs- en Kleinkunstenaars-Lexicon van Piet Hein Honig, 1984

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners