Albert Vogel

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Unknown.png
AlbertVogelJr gr.jpg
NAAM: Albert Vogel
ONDERSCHRIFT: Herkomst foto: Collectie Ellen Vogel.
VOLLEDIGE NAAM: Albert Theodore Leonard Carel Anthing Vogel
GEBOREN: 's-Gravenhage, 2 maart 1924
OVERLEDEN: Leiden, 30 april 1982
LAND: Nederland
BEROEP: Acteur, Voordrachtskunstenaar

Albert Vogel ('s-Gravenhage, 2 maart 1924 - Leiden, 30 april 1982) was

Biografie

Albert Vogel (1924-1982) was een Nederlands acteur en voordrachtskunstenaar. Hij was een zoon van Albert Vogel sr. en Ellen Vareno. Hij bezocht in 1941/42 de Toneelschool en werd voordrachtskunstenaar. Hij debuteerde in maart 1942 in de aula van het Haags Gemeentemuseum met een declamatie- en dansprogramma samen met zijn oudste zuster Tanja die danseres was. De oorlog noopte hen op te treden onder de schuilnamen Peter van Velzen en Tanja Marshall.

Jarenlang trad Albert Vogel op met programma 's als Portret van Andersen, Van en over Couperus en Dagboek van Europa (in het Nederlands, Frans, Duits en Engels) en maakte hij verschillende tournees. In 1948 en 1956 door Indonesië, in 1957 opnieuw met zijn zuster Ellen Vogel en in 1958 door Skandinavië met Heleen Pimentel. Hij werkte mee aan de totstandkoming van grammofoonplaten en schreef enkele boeken, De man met de orchidee en De onbekende Couperus. Bij het Rotterdams Toneel speelde hij enkele gastrollen.

Albert Vogel had vele nevenfuncties. Zo was hij directeur van de Internationale Projektstudio Ornis, voorzitter (tot 1981) en erelid van de Haagse Kunstkring, voorzitter van de Jacob Marisstichting, leraar declamatie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en letterkundige.

Hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. In Den Haag is een straat naar Albert Vogel genoemd

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen, die in première zijn gegaan en waarin Albert Vogel als uitvoerende te zien is geweest.

Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent

Externe Links

Bronnen

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners