Albert Bol

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif
NaamAlbert Bol
Volledige naamBolhuis, Albert
Geboren29 april 1879
Groningen
Overleden4 december 1920
Rotterdam
BeroepZanger
DisciplineMuziektheater
TrefwoordenCabaret

Biografie

Albert Bol was een populair humorist, conferencier en coupletzanger uit het begin van deze eeuw. Hij werkte in veel variétégezelschappen en -combinaties, stond in de revue van Henri ter Hall en had een eigen gezelschap met de naam "Albert Bol's Ensemble". In 1913/14 stond hij bij Max Gabriël in de operette "Het farmersmeisje" (rol: Josias Jefferson) van Okonkowsky en Jarno, hij werkte mee aan klein toneel-programma's van Speenhoff (1913/14), Louis Contrans revue "Hadt je me maar" (1916/17) en maakte tevens enige tijd deel uit van het "Cabaretspecialiteitengezelschap" van Vleugels. Een van zijn bekendste creaties was de figuur Hannes, van wie vele komische voordrachten op de plaat werden vastgelegd.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Trivia

Albert Bol was gehuwd met Maria Hosten (Rotterdam, 16-9-1886) op 30-9-1909 te Amsterdam.

Externe Links

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners