Ad de Bont

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
AdDeBont.jpg

Ad de Bont.
NaamAd de Bont
Geboren9 mei 1949
Waspik
BeroepActeur, Regisseur, Schrijver


Biografie Ad de Bont

Ad de Bont studeerde aan de Pedagogische Academie, volgde een opleiding als dramadocent en volgde daarna, van 1972 tot 1975, een opleiding aan Academie voor Kleinkunst in Amsterdam. Van 1974 tot en met 1977 was hij lid van cabaretgroep Vangrail, die onder andere Cameretten ’74 won.

Regisseur en schrijver

Van 1982 tot 1987 vormde hij samen met regisseur Allan Zipson de artistieke leiding van jeugdtheatergroep Wederzijds. Na deze periode is Ad de Bont artistiek leider van deze jeugdtheatergroep. Ad de Bont heeft er vele jeugdtheaterteksten geschreven, bewerkt en geregisseerd. Ook voor groepen en instellingen als Het Vervolg, Theatergroep Mevrouw Smit, De Trust, B&D, Het Paleis in Antwerpen, de NCRV en Press Now schreef hij toneelteksten. Bij Het Vervolg, Fact, Speeltheater Holland, KJT Antwerpen, Schauburg München en het Paleis in Antwerpen verzorgde hij regies.

Veel van zijn stukken zijn vertaald. Naast de vier grote Europese talen, ook in de Scandinavische talen, het Hongaars, Portugees en Italiaans.

Prijzen

Ad de Bont werd onderscheiden met de Hans Snoekprijs, verder met de First International Ostakino Prize in Moskou (1994), de VKV prijs (1998), de Deutsche Kindertheater Preis (1998), laureaat du MPE als beste buitenlandse productie in Canada (2004), De Edmond Hustinxprijs voor toneelschrijvers (2004). In 2010 won hij de Kaas & Kappes toneelschrijfprijs voor zijn stuk Anne en Zef. In 2012 won hij de Taalunie Toneelschrijfprijs voor het stuk Mehmet de veroveraar.

Sinds 2009 is Ad de Bont samen met Liesbeth Coltof artistiek leider van de Toneelmakerij.

In 2014 krijgt Ad de Bont de Charlotte Köhler Prijs, een driejaarlijkse prijs voor schrijvers van literair werk. De Bont ontvangt de prijs voor zijn gehele oeuvre en met name voor zijn toneelstuk Mehmet de Veroveraar (2012).

Theater

Voor een overzicht van de door Ad de Bont geregisseerde voorstellingen, zie Regie Ad de Bont

Voor een overzicht van alle voorstellingen van acteur Ad De Bont zie: Alle voorstellingen van Ad de Bont

Voor een overzicht van de voorstellingen van auteur Ad de Bont, zie Voorstellingen van auteur Ad de Bont

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners