Ad Hooykaas

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Ad Hooykaas (1891-1972) was acteur en regisseur. Hij kreeg een opleiding tot schilder aan de Academie voor Beeldende Kunsten en debuteerde in 1915 als acteur bij Heijermans' Tooneelvereeniging. Op een enkele gastrol na hield hij zich na 1925 uitsluitend bezig met zijn eigen gezelschap, dat avantgardistische en middeleeuwse stukken bracht. Hij werkte vaak met studenten en amateurs, maar kon ook vele beroepsacteurs tot zijn medewerkers rekenen. Hij organiseerde openlucht- en kloosterhofspelen in Utrecht met zijn gezelschap Die Ghesellen van den Spele met jarenlange medewerking van zijn vrouw, actrice Janny van Oogen.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor het decor

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners