Ad Hoeymans

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif
NaamAd Hoeymans
Volledige naamHoeijmans, Adrianus
Geboren21 oktober 1934
Rotterdam
BeroepActeur, Regisseur
DisciplineToneel
IMDb-profiel

Biografie

Ad Hoeymans (1934) is een Nederlands film-, televisie- en stemacteur.

Naast 21 rollen in zijn acteercarrière is Ad Hoeymans voornamelijk bekend wegens bijrollen in televisieseries zoals in Medisch Centrum West waarin hij vier jaar lang te zien was als Dr. Berghof.

Naast acteerwerk verleende hij ook zijn stem voor enkele tekenfilms en animatieprogramma's en was hij te horen als verteller in het hoorspel De man die zo dol was op Dicken].

Na zijn middelbare schooltijd een jaar verkoper in een juwelierszaak. Hij volgde een opleiding aan de Toneelschool Arnhem, slaagde in 1959 en debuteerde in september van dat jaar als lakei in "Lady Windermere's waaier" van Oscar Wilde. Na 3 jaar Ensemble en 3 jaar Toneelgroep Theater werd hij freelance-acteur. Hij voerde studentenregies en is docent expressie aan MAVO-scholen en de Vrije Universiteit. Naast de hieronder genoemde tv-produkties werkte hij voor TELEAC mee aan een lipleescursus ("Kijk eens wat ik zeg").

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Filmografie

  • 1969 - Floris (televisie) - Barend van Hackfort
  • 1975 - Amsterdam 700 - Wacht
  • 1988 - Medisch Centrum West - Dr. Berghof (1988-1992)
  • 1991 - Goede tijden, slechte tijden: enkele maanden - Menno Develing
  • 1994 - Oppassen!!! - Johnny de Wit (Afl. Reünie, 1994)
  • 1996 - Goudkust - Harold Lohman (1996-1997)
  • 2000 - Westenwind - Advocaat van der Bilt (2000)
  • 2006 - Het woeden der gehele wereld (film)

Stemmen

  • 1959 - Doornroosje - Koning Stefan
  • 1987 - Ovide en zijn vriendjes - Peli

Hoorspelen

  • 1986 - De man die zo dol was op Dickens - Verteller

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners