Abraham Tuschinski

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Abrahamtuschinski.jpg

Abraham Tuschinki. Fotograaf onbekend.
NaamAbraham Tuschinski
Geboren14 mei 1886
Brzeziny
Overleden17 september 1942
Auschwitz
BeroepDirecteur

Biografie

Abraham Icek Tuschinski (Pools: Tuszyński) (Brzeziny, 14 mei 1886 – Auschwitz, 17 september 1942) was een vermaard Joods-Pools-Nederlandse bioscoopexploitant, en slachtoffer van de Holocaust. Hij is de oprichter van de Tuschinski-theaters.

Abraham Tuschinki werd geboren in Brzeziny nabij het Poolse Łódź. Op doorreis naar de Verenigde Staten bleef hij in 1904 in Rotterdam 'hangen'. Aanvankelijk werkte hij enige tijd als vestenmaker. Later stichtte hij, samen met zijn vrouw Mariem Ehrlich, een pension voor hoofdzakelijk Oost-Europese Joden.

In 1911 opende hij zijn eerste van zijn vier Rotterdamse bioscopen: Thalia, Cinema Royal, Scala en Olympia. Tien jaar later, op 28 oktober 1921, opende hij aan de Reguliersbreestraat in Amsterdam zijn beroemdste bioscoop, Theater Tuschinski. Theater Tuschinski werd gebouwd in verschillende stijlen: Amsterdamse School, jugendstil en art deco.

In 1923 opende Abraham zijn meest luxe Rotterdamse bioscoop: het Grand Theatre.

In 1927 werd op initiatief van Abraham Tuschinski en zijn zwager Gerstanovic door de toenmalige Bioscoopbond de stichting Bio-Vacantieoord opgericht. De stichting collecteerde tot in de jaren 90 in alle Nederlandse bioscopen.

In 1928 opende hij in de Kalverstraat in Amsterdam het Roxy-theater. Tijdens het bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940 verloor Abraham al zijn Rotterdamse bioscopen. Theater Tuschinski in Amsterdam kwam in Duitse handen en kreeg de (niet-Joodse) naam Tivoli.

Tuschinski is tijdens de Tweede Wereldoorlog op 1 juli 1942 naar Westerbork gebracht en vervolgens naar het bezette Polen gedeporteerd. Hij werd in Auschwitz vermoord.

Theater/Dans

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners