Aaltje Noordewier-Reddingius

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif
NaamAaltje Noordewier-Reddingius
BeroepZangeres, Sopraan
Aaltje Noordewier-Reddingius

Aaltje Noordewier-Reddingius (Deurne, 1 september 1868 - Hilversum, 6 april 1949) was een klassiek zangeres (sopraan). Zij huwde in 1893 met de classicus en kunstschilder Michiel Noordewier (1868-1942).

Biografie

Aaltje Reddingius werd in 1868 te Deurne in de hervormde pastorie aan de Helmondseweg geboren. Haar vader was de predikant Wibrandus G. Reddingius. Behalve twee doodgeboren broertjes (1867 en 1872) had Aaltje nog één broer, de dichter Joannes Reddingius.

Zij volgde van 1886 tot 1890 een opleiding aan het Amsterdamsch Conservatorium, eerst bij Jean-Baptiste Charles de Pauw piano), maar ze stapte al snel over op zang bij Johannes Messchaert. Al in 1888 debuteerde zij als liedzangeres in Hoorn en kort daarna trad ze in Utrecht op als soliste in het oratorium Paulus van Mendelssohn onder leiding van Richard Hol. Zij toerde met een vriendin en trad ook met familieleden op.

Vanaf 1893 nam haar carrière een grote vlucht in binnen- en buitenland. Vooral in het oratoriumrepertoire maakten haar vertolkingen grote indruk. Zij zong vaak de Missa Solemnis en de Negende symfonie van Beethoven en de grote werken van Bach en Händel. Zij was een vaste gast in de jaarlijkse uitvoeringen van de Matthäus-Passion in het Amsterdamse Concertgebouw onder Willem Mengelberg. Bij recitals werd ze begeleid door onder meer Julius Röntgen. Tot haar kennissenkring behoorden Arthur van Schendel, die zij in zijn zomerverblijf in Dombur]bezocht, en Alphons Diepenbrock.

In de jaren dertig trok ze zich terug uit het concertleven, maar ze leidde nog vele zangers en zangeressen op. Een van haar laatste leerlingen was Aafje Heynis. In 1949 overleed ze in haar landhuis Nieuw-Deurne in Hilversum.

Het echtpaar Noordewier-Reddingius kreeg twee zonen. De jongste, de jonggestorven Michiel (1903-1930), was fluitist in het Concertgebouworkest en trad een enkele keer met zijn moeder op. De oudste zoon, Hendrik Jan (1894-1968), emigreerde naar de Verenigde Staten, waar nu dus haar volledige nageslacht woont.

Externe Links

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners