Uit TheaterEncyclopedie
(Doorverwezen vanaf Aafje Heijnis)
Ga naar: navigatie, zoeken


Julius Caesar 196175.jpg


Aafje Heijnis als Cornelia in Julius Caesar, De Nederlandse Operastichting, 1969. Foto: Particam Pictures/MAI. Collectie TIN.

NaamAafje Heynis
Geboortedatum2 mei 1924
Geboorteplaats Krommenie
Overlijdensdatum16 december 2015
BeroepZanger
DisciplineMuziektheater
TrefwoordenOpera
Externe databases:
IMDb
VIAF

Aafje Heynis (1924-2015) was een Nederlandse operazangeres in het stemvak alt. Zij was gehuwd met de advocaat Henk Dolk, die in 1985 overleed. Op jonge leeftijd zong zij al in een kinderkoor. Een dirigent van een zangvereniging in Krommenie beval haar op haar zeventiende aan bij zangpedagoge Jo Immink in Amsterdam. Ze kreeg van 1946 tot 1949 professioneel zangles van Aaltje Noordewier-Reddingius en werd een gevierd concertzangeres, mede dankzij de steun van de sopraan Jo Vincent, de koordirigent Anthon van der Horst en de bas Laurens Bogtman, die al vroeg haar uitzonderlijke talent inzagen. Een uitvoering van Brahms' Altrhapsodie met het Concertgebouworkest onder leiding van Eduard van Beinum bezorgde haar lovende kritieken. Haar stemgeluid werd wel vergeleken met dat van de beroemde Britse alt Kathleen Ferrier, maar beide zangeressen hadden toch een eigen stijl.

Vanaf midden jaren 50 trad Heynis op in binnen- en buitenland. Ze stond bekend als uitstekend vertolker van Brahms, Bach, Händel, Mendelssohn, Beethoven en Mahler. Heynis werkte met bekende dirigenten, waaronder Van Beinum, Bernard Haitink, Otto Klemperer, Charles Munch en Wolfgang Sawallisch en nam vele albums op. Ook gaf ze zangles. Hoewel ze enigszins het imago had van een christelijke oratoriumzangeres (ze excelleerde in de Matthäus Passion), waren haar repertoire en mogelijkheden veel groter. Haar laatste optreden gaf ze op 19 december 1983, waarna ze abrupt besloot te stoppen. Eerder had ze verklaard: "Ik stop met zingen als ik nog op het topje van de berg sta. Bij de afdaling zal geen publiek aanwezig zijn". Daarmee maakte ze dezelfde keuze als eerder Jo Vincent, die eveneens gestopt was op het hoogtepunt van haar carrière. Als zangpedagoge heeft Aafje Heynis daarna nog vele leerlingen (onder wie Charlotte Margiono) opgeleid. Zij geldt als een van de grootste Nederlandse zangeressen. Haar oude opnamen uit de jaren vijftig en zestig zijn met groot succes opnieuw uitgebracht op cd.

Aafje Heynis was van huis uit Nederlands-hervormd. Ze droeg - vanwege haar vermeende keuze voor vooral geestelijk repertoire - het stempel van evangelisatie-zangeres. Zelf zegt ze dat ze dat stempel inderdaad vooral heeft gekregen door het feit dat ze veel oratoria zong. Maar ik had nooit over God kunnen zingen als ik niet echt gelovig was geweest. Ik wilde van Hem zingen, en beleed zo mijn geloof. Op latere leeftijd bekeerde Heynis zich tot de Rooms-katholieke Kerk.

Zie ook haar biografie op de http://resources.huygens.knaw.nl/vrouwenlexicon/lemmata/data/Heijnis website] van Resources Huygens alsook op de website van Dutch Divas


Aafje Heynis heeft bijgedragen aan 4 productie(s).

Aafje Heynis heeft gewerkt in de volgende functies:


Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Aafje Heynis heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:

NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.

Curriculum Vitae Theatrum
Productie Functie Producent Seizoen Premièredatum In regie van
De zangpedagoog Uitvoerende Camerata Amsterdam 1949/1950 13 mei 1950 Otto Couperus
Der Wildschütz oder die Stimme der Natur Uitvoerende Kunstmaand Amsterdam 1957/1958 4 juni 1958 Hans Lichtenstein
Der Wildschütz Uitvoerende Producent onbekend 1957/1958 4 juni 1958 Hans Lichtenstein
Julius Caesar Uitvoerende De Nederlandse Operastichting 1968/1969 13 februari 1969 Rudolf Hartmann


Literatuur

  • Mieke Klunder: Aafje Heynis - Priesteres in haar vak. Cyclus-Garant, Antwerpen / Apeldoorn, 2008. 223 p. ISBN 90-857502-6-1
  • Sytske van Aalsum, Strijdvaardig, maar ik ben niet dapper, Trouw, 12 juni 1999

Bronnen