Aaf Bouber

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Portret van Aaf Bouber 371503.jpg

Aaf Bouber, 1925. Foto: Godfried de Groot.
NaamAaf Bouber
Volledige naamAaf ten Hoope
Geboren17 oktober 1885
Hoorn
Overleden23 mei 1974
Amsterdam
BeroepActeur
IMDb-profiel

Biografie

Bouber wist al van kinds af aan dat ze actrice wilde worden. Ze werkte op 14-jarige leeftijd als sieradenverkoper, maar streefde naar een carrière in het theater. Hoewel haar vader haar verbood actrice te worden, deed ze op haar zestiende auditie voor en werd aangenomen door het Koninklijk Theater Carré.

In 1908 kwam ze bij het beroepstoneel, aanvankelijk bij ambulante gezelschappen. In 1911 werd zij geengageerd door Colnot en Poons, bij wie zij terugkeerde nadat zij enige tijd bij Louis Bouwmeester jr. in Den Haag had gespeeld.

In 1920 speelde ze in de premiere van De Jantjes, dat vanaf het begin een succes was. Ze beleefde vervolgens meerdere successen. In 1935 vierde ze haar 25-jarig toneeljubileum met 't Kind van de buurvrouw.

Ze werkte in haar carrière voor verschillende toneelgezelschappen en was vanaf 1914 ook te zien in enkele stomme films. Ze ontmoette ondertussen toneelspeler Herman Bouber, met wie ze in 1907 trouwde.

In haar loopbaan speelde Bouber in honderden toneelstukken, films, radioprogramma's en televisieseries. Ze werd het meest bekend met haar rol in De Jantjes (1934). Pas in 1970 ging ze met pensioen. Ze stierf vier jaar later, op 88-jarige leeftijd.

In Amsterdam is een straat naar Aaf Bouber genoemd.

Theater

  • 1902 - Koriste in Carré
  • 1909 - bij Joh. Steenbergen in Plancius theater
  • 1909-1914 - bij Colnot & Poons
  • 1918 - bij Henri ter Hall
  • 1920-1940 - bij Bouber en Sluyters, onder meer in De Jantjes
  • 1952 - bij de Nederlandse Comedie
  • 1953-1956 - bij de Toneelvereniging
  • 1956 - Nieuw Nederlands Toneelgezelschap (NNTG)
  • 1957 - Puck

Voor een overzicht van alle premiere-voorstellingen van Aaf Bouber, voorzover geregistreerd in de Productiedatabase, zie: Alle voorstellingen van Aaf Bouber

Filmografie

  • 1915 Fatum
  • 1915 Het Wrak in de Noordzee - Bruid van Bruinsma
  • 1916 Genie Tegen Geweld
  • 1924 Cirque hollandais
  • 1925 De Jantjes - Aal
  • 1934 Het Wrak in de Noordzee - Tante Piet
  • 1934 Bleeke Bet - Bleeke Bet
  • 1934 Op hoop van zegen - Truus
  • 1935 Suikerfreule - Betje van der Kooy
  • 1935 Het Leven is Niet Zo Kwaad - Lou's moeder
  • 1936 Merijntje Gijzens Jeugd - Janske
  • 1936 Oranje Hein - Aal
  • 1937 De Drie Wensen - Juffrouw Talloni
  • 1938 Vadertje Langbeen
  • 1939 Morgen gaat 't beter - Caféhoudster
  • 1940 Ergens in Nederland - De Zeeuwse boer
  • 1942 De Laatste Dagen van een Eiland
  • 1953 Sterren Stralen Overal

Externe Links

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners