Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


1984 is een voorstelling van Stichting Urban Myth. Zij brengen veelal onvertelde verhalen naar het podium, en kiezen daarbij voor nieuwe invalshoeken op de gedeelde Nederlandse geschiedenis, die aanzetten tot een gezamenlijk nadenken over identiteit.

Verhaal

George Orwell had in 1948 al een vooruitziende blik toen hij in ‘1984’ zijn visie op de toekomst van de westerse wereld toonde. Een aantal van zijn fantasieën zijn inderdaad waarheid geworden. Zelfs nog veel uitgebreider en beter dan hij ooit had kunnen denken. En wij genieten met volle teugen van die hoogstandjes die ons leven verrijken!

Op Hyves en Facebook zijn je vrienden keurig in kaart gebracht, je bonuskaart registreert elke aankoop en je internetprovider al je interesses. Waar je bent, is via je mobiele telefoon te achterhalen. Gewoon omdat het zo handig, efficiënt en makkelijk is. Prettig idee ook, dat de overheid criminelen, buitenlanders en ander vreemd gespuis registreert en in de gaten houdt. Lekker veilig. Totdat je per ongeluk zelf geregistreerd staat in een categorie waar je niet thuishoort. Want hoe worden al je privégegevens echt gebruikt? Wie zegt er dat daar geen misbruik van gemaakt wordt? Kies maar: eng idee of niets aan te doen!

Context

Gebaseerd op het boek "1984" van George Orwell. "1984" is het eerste deel van het tweeluik waarin Urban Myth de Nederlandse maatschappij en de thema’s identiteit onder de loep neemt. Het tweede deel is de voorstelling "Een goede man".

Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:




Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.


      Bronnen