Çanci Geraedts

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif
NaamÇanci Geraedts
PseudoniemFroukje Rienks
Geboren17 juli 1944
Laren/NH
BeroepRegisseur, Acteur
DisciplineToneel
IMDb-profiel

Biografie

Çanci Geraedts, pseudoniem van Froukje Rienks (1944) is een Nederlands actrice en regisseuse.

Na de MMS, Schoevers en een kantoorbaan ging Geraedts naar de Toneelschool, Amsterdam en deed in 1966 examen. Haar debuut was als dienstmeisje in Pygmalion van G.B. Shaw bij Ensemble. In hetzelfde jaar maakte zij ook haar televisiedebuut. Ze speelde bij toneelgezelschappen als Ensemble, Zuidelijk Toneel Globe, Publiekstheater, De Nederlandse Comedie, Stadstoneel Rotterdam en het RO Theater. Op televisie was ze o.a. te zien in de serie Ieder zijn deel en als Fanny in de zgn. Marseillaanse Trilogie van Marcel Pagnol (Marius, Fanny en César) naast o.a. Peter Römer en Ko van Dijk.

Als regisseuse bij Toneelgroep De Appel bewerkte en regisseerde ze talloze stukken waaronder Trojaanse Vrouwen van Euripides, Macbeth van William Shakespeare en Zomergasten van Maxim Gorki.

In 1973 werd ze onderscheiden met een Colombina voor haar rol van Sonja in Schuld en Boete van Dostojewski bij het Amsterdams Toneel.

Çanci Geraedts is een dochter van Piet Rienks en Ceesje Speenhoff, een kleindochter van de bekende volkszanger Koos Speenhoff en een zuster van Cesarina Hock.

Theater

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die zij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij zij de dramaturgie deed

Idem de voorstellingen waarbij zij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor het decor

Idem voor de kostuums

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners